1 çay kadehi incecik toz gibi çekilmiş ceviziçi Kadehi De olur
2 adet et bulyon
1 tatlı kaşığı tuz
2 su kadehi kaynar su ile nemlendirilir
1 adet kocamanca kuru soğan rendelenmiş
2-3 diş rende sarımsak ebadına göre
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1,5 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı isot acı istiyorsanız 4-5 kaşık da olabilir
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı çemen tozu
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kişniş
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı zencefil tozu
2 yemek kaşığı ketçap
3-4 dal ince kıyılmış maydanoz
Yarım limon suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kadehi akışkan yağ
Şipşak Ham Köfte Etsiz Tarifi Nasıl Yapılır?
Bulguru derin bir kaseye alın 2 adet et bulyon ve 1 su kadehi çekilmiş ceviz içi katarak malzemeyi dolu dolu 2 su kadehi kaynar su ile nemlendirin.
Malzemeyi süratlice alt üst edin tüm bulgur suya dokunsun…kasenin üstünü bir kapak ile kapatın ve bulgurları 10 dakika bekletin bu zamanda bulgurlar hoşça yumuşasın,şişsin…
Bulgurlar şişerken siz 1 adet büyük soğanı rendenin ince tarafı ile rendeleyin soğanı süzgece alın su altında yıkayın ve soğanın suyunu iyice sıkarak soğanı kaba ilave edin ..yıkanarak süzülmüş suyu bunalmış soğanı,rendelenmiş sarımsağı tüm baharat + malzemeleri de kaseye ilave edin…
Tüm malzemeyi 2-3 dakika kadar ellerinizle yoğurun tüm malzemeyi birbiri ile tanıştırın, kaynaştırın..şimdi yoğurarak hazır hale getirdiğiniz tüm malzemeyi el blenderı ile iyice ezin kaldır-indir biçiminde yukarıyadan alta bastırarak çek biçiminde bu operasyon mutfak robotu ile de yapılabilir..bu operasyonu yaparken blendır çalışmaktan çok ısınıyor bu ezme harekâtını arada sırada mola vererek yapın ki alet bozulmasın…dinlenme aralarında kasede ki karışımı kaşık ile karıştırmayı da sakın unutmayın !!! ki karışım alt üst yapılarak iyice homojen biçimde ezilsin,çekilsin…
Karışım çekildi hazır …
Şimdi ellerinizi yağlayarak ya da hafiften su ile nemlendirerek karışımı 5 dakika kadar yoğurun ki kıvam iyice macun gibi olsun…..şimdi hazır olan köftelerinizi istediğiniz biçimde sıkarak köfteleri hazırlayın.. ne yazık ki bu sıkma harekâtını ben hakkı ile yapamıyorum köfteleri biçimlice olması gerektiği gibi sıkamıyorum ancak bu kadar yapabiliyorum artık kusura bakmayın :