Mercimekli Köfte Püf Noktaları ile Tarifi İçin Malzemeler
2 su kadehi kırmızı mercimek malhıta
2 su kadehi köftelik bulgur simit
6-7 diş ezilmiş sarımsak
5 su kadehi su
1 yemek kaşığı salça ev imali
Kimyon
Köfte baharatı
Karabiber
Tuz
1 bağ maydanoz
8-9 dal taze soğan
1 büyük soğan
1 su kadehi akışkan yağ
1 yemek kaşığı ev imali biber salçası
Pul biber
Mercimekli Köfte Püf Noktaları ile Tarifi Nasıl Yapılır?
Uygun bir tencereye mercimekler hoşça yıkanır üzerine 5 su kadehi ılık su ilave edilir orta ateşte kaynamaya vazgeçilir.
Kaynamaya başlayınca altı kısılır, bu biçimde takribî 20-25 dakika kıvamını alıp özleşinceye kadar ara ara karıştırılarak ve kefi köpüğü alınarak pişirilir.
Bu zamanın sonunda mercimeklerin piştiğini pörtleyip kenarlara atlamaya başlamasını kavrayabilirsiniz, mercimeklerimiz pişince 2 su kadehi köftelik bulgur ilave edilerek hoşça karıştırılır.
Burada ehemmiyetli olan bu karışımımızın dinlenmeye alınmadan azıcıkçık sulu kalması.
Karışımı ağzı kapalı bir biçimde simitler iyice yumuşayana kadar kenara alalım.
Bu sırada uygun bir tavaya ince ince doğranmış bir büyük soğan ve 1 su kadehi akışkan yağ alınır.
Ocağın altı yakılır yavaş yavaş pişmeye vazgeçilir. Soğanımız pişerken mercimek simit karışımı yoğurma leğenine alınır.
Üzerine ezilmiş sarımsak, salça ve baharatlar ilave edilir ve hoşça yoğurulmaya başlanır.
Köftenin azıcık yumuşak kalması gerekli o surattan şayet kuruluk varsa ekstra sıcak suya elinizi daldırarak köfteyi yoğurup kıvam verebilirsiniz.
Bu arada pişmeye başlayan soğanlarımıza salça ilave edilerek hoşça harmanlanır. Altını kapamaya yakın acı seviyorsanız pul biber ilave edilir.
Sosumuzun yağını almamaya özen göstererek salça ve soğan kısmı kaşık desteğiyle süzdürülerek köftemizin üzerine alınır ve sıcak sıcak elimizi yakmamaya özen göstererek yoğurulur. Yağı sonradan ilave etmemin nedeni köftemizi derlemeye yakın parlaklığını kaybetmemesi
Yoğurulan köftemizin üzerine ince ince doğranmış soğan, maydanoz var ise sarımsak mevsiminde Harika oluyor ilave edilir ve yeşilliğin üzerine tavada sostan kalan yağımız dolaştırılır.
Yeşilliği çok ezmeden hoşça yoğurulup köftemiz leğenin bir kenarına bir araya gelir.
İster iki elle ister tek elle isteğe bağlı büyüklükte parçalar alınıp bunalır, tabağımıza alınır. Salata turşu ve ayran eşliğinde servis edilir. Afiyet olsun.