Lokum Tadında Etsiz Çiğköfte Adıyaman Usulü Tarifi İçin Malzemeler
6 çay kadehi esmer ince ham köftelik bulgur Simit
6 yemek kaşığı domates salçası Tercihen tuzsuz
1 orta boy ince kıyılmış soğan Yıkayıp suyunu süzün
2 diş ince kıyılmış sarımsak
1 çay kadehi zeytin yağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 yarım demet ince kıyılmış maydanoz
1 adet limonun suyu
1 su kadehi soğuk su
6 yemek kaşığı isot
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı yenibahar Çiğköfte baharatı
1 çay kaşığı tuz
Marul
Taze nane
Lavaş
Limon
Turşu
Ayran
Lokum Tadında Etsiz Çiğköfte Adıyaman Usulü Tarifi Nasıl Yapılır?
1 çay kadehi zeytin yağını 6 kaşık isotun üzerine ilave edip 2-3 dakika kadar karıştırın ve elde ettiğiniz sosu dinlenmeye vazgeçin.
İlk evvel leğenimize daha evvelden ince doğrayıp, yıkayıp suyunu süzdüğümüz soğanı, sarımsağı ve salçayı döküp bir hoş karıştırıp 2-3 dakika kadar yoğuruyoruz.
Üzerine çiğköftelik ince esmer bulgurumuzu adıyamanda ince çiğköftelik bulgura simit denir ilave edip yoğurmaya devam ediyoruz. Takribî 10 dakika kadar yoğuruyoruz şayet çok fazla ayrılırsa yarım su kadehi su ilave edip yoğurmaya devam edin.
Çiğköfte yoğrulurken kum gibi ayrılmadan yoğrulması gerekir.
Limon suyunu ve nar ekşisini de ilave edip 5 dakika daha yoğurun.
Çiğköftemiz yumuşamış olacaktır. Üzerine daha evvel hazırladığımız zeytinyağlı isotusosu, tuzu ve baharatları da ilave edip 5 dakika kadar yoğurun.
Çiğköftemiz iyice yumuşacık kıvama gelmiş olacaktır.
En sonunda üzerine ince kıyılmış maydanozları da ilave edip 1-2 dakika daha yoğurduktan sonra lokum kıvamında çiğköftemiz hazır olacaktır.
Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizle ham köfte biçimini verip, marul, limon, taze nane, lavaş ve ayran ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.