Lokum Gibi Urfa Usulü Yumurtalı Köftem Tarifi İçin Malzemeler
2 su kadehi köftelik bulgur
1 kaseye yakın kuru isot pulbiber
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 tane orta boy kuru soğan
4 diş sarımsak
5 tane yeşil soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane, tuz ,karabiber
1 tane büyük domates
4 yumurta
Yarım çay kadehi akışkan yağ
Lokum Gibi Urfa Usulü Yumurtalı Köftem Tarifi Nasıl Yapılır?
Soğanı sarımsağı kabuklarından ayıklayıp yıkayalım . Daha sonra çok ufak bir biçimde doğrayalım .
Sonra kuru isotumuzu kaseye koyup su ilave ediyoruz usulca ilave ediyoruz ve o arada karıştırıyoruz ,hamur kıvamı gibi olacak ne kadar acılı beğeniyorsanız isterseniz eksiltip arttırabilirsiniz .
Onu bir kenara vazgeçip maydanoz,nane ve yeşil soğanı da yıkayıp saplarından ayırıp ufak ufak doğruyoruz .
Soğan ,sarımsakla ayrı tabaklara koyuyoruz.
Daha sonra leğenin ayrı tarafına bulguru ayrı bir tarafına soğan ,sarımsağı, salçayı kuru isot ,tuz ve karabiberi ilave ediyoruz.
Sonra bulgur hariç bir dakika yoğuruyoruz.
Azar azar bulgurunda elimizle sürükleyip iyice yoğuruyoruz.
15 dakika süresince iyice efor ve güçle yoğuruyoruz .Köfte sabır ister aralıksız su koymamak gerek yoksa pişmez ve pişmeden hamurlaşır .
Domatesin kabuğunu ceddip dörde parçalıyoruz ve teker teker alıp köfteyi bi on dakika daha yoğuruyoruz.
O arada yanınızda biri olursa iyi olur köftenin içinden elinizi çıkarmak uğraştırabilir .
Ocağa tavayı alıp yağını koyduktan sonra orta ateşte yağın ısınması beklerken yoğurmaya devam, sonra azıcık elinize bir avuç kadar su döküp köfteyi suyla azıcık yoğuralım.
Doğradığınız yeşilliği alalım iyice karıştıralım ,ısınan yağ o arada yumurtalar kırılıp çırpıldıktan sonra ilave edilir .
Yağın yumurtayı iyice köpürtmesi gerek balon balon olsun yağ iyice ısınmadan yumurtayı dökmeyin.
Köfteye yağla yumurtayı buluşturalım ,usulca elimizi yakmadan karıştırıp büyük portakal kadar yuvarlayıp tabağa alıp beş parmağımızla bastırıyoruz.