Bulgurun üzerine 1 su kadehi kaynar su ilave edilip üzeri kapatılır ve 15 dk ağzı kapalı bekletilir. Ham köfte üretiminin belki de en duyarlı noktası burasıdır diyebilirim. Zira burada doğru oranda sıcak su kullanırsanız hoş kıvamlı bir ham köfte elde edebilirsiniz. Ben burada her ne kadar kendi kullandığım miktarı vermiş olsam da değişik bulgur çeşitleri farklı oranlarda su sürükler.
Benim kullandığım bulguru 1 su kadehi kaynar su şişirebilirken, sizde bu oran yeterli gelmeyebilir. Bunu kavramanın en kolay yolu bulguru şişirdikten sonra el yordamıyla topaklarını açın ve avucunuzda bir ölçü bulguru sıkın. Çok fazla parçalamadan bir tam halinde duruyorsa doğru bir şişirme operasyonu olmuş demektir. Şayet biçim almayan başka bir deyişle cıvık bir kıvamda ise azıcık daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin. Bulgurlar çok diri ise az ölçüde sadece kaynar su ilave edip üzerini tekerrür örtün.
Şişen bulgurun topakları el yordamı veya bir kaşık desteğiyle açılıp üzerine 2 yemek kaşığı isot ve 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. İsot seçerken markette satılan kolili mahsullerin yerine aktardan almanızı öneri ederim. Aldığınız isotun kocaman taneli, parlak görünümlü başka bir deyişle yağlı urfa isotu olmasına muhtemel olduğunca gayret gösterin. İsot ve tuz, el yordamı veya kaşık desteğiyle isotun rengi iyice bulgura geçene kadar karıştırılır.
1 adet minik boy soğan çok minik parçalar halinde doğranıp avuç içinde çok bastırmadan suyu bunalır ve bulgura ilave edilir. Soğanı asla bulgurun içine rendelemeyin veya robotta sürüklemeyin. Çok sulandırmadan bıçak desteğiyle çok minik parçalar halinde doğrayın ve azıcık suyunu sıkın. Şayet bu operasyonu yapmazsanız soğan suyu ham köfteyi acıtacaktır.
Soğanlar bulgura iyice yedirilinceye kadar yoğrulur. takribî 5 dk müddetle.
2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 adet limonun suyu, 2 yemek kaşığı akışkan yağ, bulgura ilave edilir. Bu safhadan sonra takribî 15 dk süresince malzemeler iyice birbirine geçinceye kadar yoğrulur. Şayet yeteri kadar zamanınız varsa yukarıyadaki malzemeleri hep birlikte ilave edip yoğurmak yerine yazmış olduğum sırayla teker teker bulgura yedirerek yaparsanız daha iyi bir netice elde etmiş olursunuz. Ve artık ham köftemiz hazır. Afiyet olsun.
Bulgurunuzu seçerken kesinlikle ham köftelik esmer bulgur olmasına dikkat edin. Bulgurunuz ne kadar nitelikli ise ham köftenizin kıvamı bir o kadar hoş olacaktır. Size nasihatim muhtemel olduğunca ince taneli yerli imal nitelikli bir bulgur seçmeniz. Burada reklam olmaması için marka veremiyorum ama instagram üzerinden dm’den bilmek isteyenlere kullandığım markayı söyleyebilirim.