Malzemeler
Akşamdan ayrı ayrı kaplarda nohut, buğday ve fasulye yıkanıp suda bekletilir. Sabah suları değiştirilip ayrı tencerelerde, nohut ve fasulyenin kaynamak üzereyken üzerinde oluşan köpükleri alınıp pişirilir. Buğday geceden ıslatılan suyu süzülerek, bir kahve fincanı yıkanmış pirinç eklenip, 3 lt su ilave edilir. Bir portakala karanfil batırılıp ocağa pişmeye alınır. Azaldıkça su eklenir. Buğday ve pirinç pişince nohut, fasulye, küçük küp doğranmış elma, portakal rendesi eklenip tekrar kaynamaya başlayınca, küçük doğranmış kayısı ve çam fıstığı eklenir. 4-5 bardak damak tadınıza göre ayarlayarak şeker ilave edilir. 2 bardak Isıtılmış süt eklenir. Buğdayın cinsine göre su ayarı değişebilir benim gibi önce 3 lt sonra gerektikçe ekleyerek yaparsınız şekeri de damak tadınıza göre ayarlarsınız. Aşurenin renginin güzel olması için içine ceviz, incir ve kuş üzümü eklemeyin, ikram ederken üzerine ekleyin. Servis yaparken süslemek için isteğe göre hindistan cevizi, nar, tarçın ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.