Malzemeler
Hamuru için
Arası için
Üzeri için
Açmak için
Şerbeti için
Yapılışı
Üzümlü dolama tatlısı hamurunu hazırlamak için yoğurt, süt, sıvı yağ, sirke, margarin, nişasta, vanilya şekeri, kabartma tozu ve yumurta bir kap içerisinde karıştırılır.
Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur.
Yoğrulan tatlı hamuru 5 dakika dinlendirilir ve daha sonra 4 parçaya ayrılarak beze yapılır.
Bezelerden ilki altına üstüne nişasta serpiştirerek oklava yardımı ile açılabildiği kadar açılır.
Açılan hamurun üzerine üzüm ile 1 çay kaşığı toz şeker serpiştirilir.
Hamurun alt ve üst kenarları iki parmak kalınlığında içeri doğru katlanır.
Daha sonra alttan başlayarak parmaklarla içeriye doğru ittirilir.
Ortaya gelindiğinde durulur ve üstten ortaya doğru aynı şekilde ittirilir (böylece dalga dalga olacak ve iki kenar ortada birleşecek).
Şekillendirilen hamur, yağlanmış yuvarlak fırın tepsisinin ortasından başlayıp kendi etrafında dolanarak yerleştirilir.
Kalan bezelerde aynı işlemlerden geçirilir ve tepsideki hamurun etrafına dolanarak tepsi doldurulur.
Hazırlanan üzümlü dolama tatlısı üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürülür.
Önceden ısıtılmış 200° fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Pişirilen tatlı fırından alınır ve oda ısısında iyice soğumaya bırakılır.
Şerbeti için gerekli olan toz şeker, su ve limon tencereye koyulur ve ocağın üzerinde 15-20 dakika kaynatılır.
Soğuk tatlı üzerine sıcak şerbet dökülür ve tepsinin üzeri kapatılır.
Hazırlanan üzümlü dolama tatlısı 2-3 saat dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun.