Malzemeler
Yapılışı
Öncelikle incir ve sütten oluşan malzemelerimizin organik olmasına dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Süt, hazır süt değil de hep kullanılan tabiri ile köy sütü olursa çok daha lezzetli sonuçlar elde edilmektedir. İlk önce sütü bir tencereye boşaltıp ocağa kaynamaya bırakalım. Ardından hazırladığımız incirleri bıçak yardımı ile kenarlı bir tepsiye kuşbaşı şeklinde küçük küçük doğrayalım. Kaynamış olan sütümüzü yavaş yavaş tepsiye boşaltırken, bir taraftan tahta kaşık yardımı ile inciri süt ile karışması ve tepside düz bir şekil alması için ezelim. Bu şekilde eze eze incir tepsi içerisinde düz bir kıvama geldiğinde ve sütün 1 cm incir tabakası üzerine çıktığında sütü bırakalım.
Kış mevsiminde 2-3 saatte tatlı hazır olur; ancak sıcak havalarda serin bir yerde bir gece beklemesi gerekmektedir. Bu şekilde tatlının güzel bir şekilde tutması gerçekleşmektedir. Tıpkı yoğurt gibi incir de sütün mayalanmasını sağlamakta ve dondurmaktadır. Yeterli zaman diliminde bekletilmesinin ardından tatlıyı dilim dilim kesip, istediğiniz malzeme ile ( ceviz, nar badem, bisküvi vb.) servis edebilirsiniz. Mükemmel bir tatlı ve sağlığa faydalı bir besin olarak tadına doyamayacağınız bir kıvama sahip olmaktadır. Bir o kadar da kolay yapımı ile çabucak yapabilirsiniz.