Pırasaları dış kabuklarını ve kök kısımlarını ayıklayıp suda iyice yıkayın. Devireme harekâtının ardından pırasalarınızı verev biçiminde doğrayın.
Havuçları arındıktan sonra uzunlamasına ortadan ikiye kesin. İkiye ufalayan havuçları pırasalarla aynı ebada getirin.
Geniş bir tencereye pırasa ve havuçları koyun. Suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri duruladıktan sonra tencerenin içerisine serpiştirin. Zeytinyağının yarısını ilave ederek kısık ateşte hafifçe kavurun.
Bir kadehte portakal suyu, limon ve suyu birleştirin. Ardından tenceredeki pırasaların üzerine ilave edin.
Tencere içerisine toz şeker ve tuzu ilave ederek hafifçe karıştırın.
Kalan zeytinyağını pırasanın üzerinde dolaştırın. Pırasayı kısık ateşte 20-25 dakika kapağı kapalı bir biçimde pişirin.
Zeytinyağlı pırasayı dinlendirdikten sonra ılık halde ya da soğuk servis olarak limon dilimleri eşliğinde servis edebilirsiniz.
Servis sırasında yemeğiniz üzerine zeytinyağı dolaştırarak pırasalarınızı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Servise hazır hale getirdiğiniz pırasayı toz zerdeçal ya da yeni bahar gibi baharatlarla tatlandırabilirsiniz.
Zeytinyağlı Pırasa Tarifinin Püf Noktaları
Zeytinyağlı pırasayı pişirirken kapağın altına küçük bir delik açtığınız yağlı kağıt kapatarak sebzelerin gıda değerlerine gözetebilirsiniz.
Pişirme esnasında tencerenin kapağı kapalı olması gidişatında tarifiniz daha besleyici olacaktır.
Sebzeleri dilimlemeden evvel iyice yıkamalısınız. Durulama harekâtı evveli sirke ile sebzeleri yıkayarak maksimum hijyen elde edebilirsiniz.
Portakal suyu taze bunalmış olmalıdır. Hazır ya da bekletilen portakal suları, tarifin lezzetini bozabilir.
Havuç, basit pişen bir sebze olduğundan dolayı, isteğe bağlı olarak pırasalardan birkaç dakika sonra da tencereye ilave edilebilir.
Zeytinyağlı Pırasa Tarifi İçin Pişirme Önerisi
Tarifin içerisine katacağınız tuz ve zeytinyağı ölçüsünü kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Tarifin içerisinde ufak parçalarda soğan ilave ederek tarifinize lezzet katabilirsiniz.