Zeytinyağlı Lahana Ve Biber Dolması Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
1 orta boy lahana
10 salçalık kırmızı biber
2 su kadehi sıcak su
Dolma harcı için
2 su kadehi pirinç
6 soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 çorba kaşığı kuşüzümü
4 kesme şeker
1 limonun suyu
2 kahve fincanı zeytinyağı
4 su kadehi sıcak su
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Süslemek için
Birkaç limon dilimi
Birkaç nane yaprağı
Zeytinyağlı Lahana Ve Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Pirinci ılık tuzlu suda 20 dakika bekletin. Bol suyla yıkayın. Soğanı atayıp kıyın.
Kuş üzümlerini ayıklayıp yıkayın ve yumuşaması için ılık suda bekletip süzün. Dolmalık fıstıkları teflon tavada sararıncaya kadar karıştırarak kavurun.
Tencerede 1 fincan zeytinyağını ısıtın. Soğanı ilave edip sararıncaya kadar kavurun. Pirinci ilave edip kısık ateşte 10-12 dakika kavurun.
Dolmalık fıstık ve kuşüzümünü ilave edip karıştırın. Üzerine 2 su kadehi sıcak su ve limon suyunu döküp tuz, karabiber, yenibahar ve şekerle tatlandırın.
Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pirinçler diri kıvamda kalacak biçimde pişirin. Ocaktan alıp 20 dakika dinlendirin.
Lahanayı arınıp yapraklarını ayırın. Yaprakları kaynar suya atıp yumuşayıncaya kadar 2-3 dakika haşlayın.
Süzgece alıp suyunu süzdürün. Yaprakların damarlı kısımlarını bıçakla arınıp el büyüklüğünde parçalara kesin. Biberleri ayıklayıp yıkayın.
Lahana yapraklarını parlak suratı altta kalacak biçimde tezgaha yayın. Her bir yaprağın ortasına birer kaşık dolma içi ilave edin.
Yaprakların iki kenarını içe doğru katlayıp sarın. Biberleri harçla doldurun.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dizip üzerine kalan zeytinyağını dolaştırarak dökün. Kalan 2 su kadehi sıcak suyu ilave edip kalan yapraklarla dolmaların üzerini örtün.
Porselen bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika kısık ateşte pişirin.
Soğuyunca servis tabağına alıp limon dilimleri ve taze nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.