Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi İçin malzemeler
İç harcı için
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3 soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Tuz
- Karabiber
- Yenibahar
- 2 su bardağı su
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 limon suyu
Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
- Lahananın kök kısmını kesip yapraklarını ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve lahanaları kaynayan suda birkaç dakika haşlayın.
- Süzülmesi için bir süzgece alın. İç harcı için, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
- Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve dolmalık fıstığı ilave edip birkaç dakika daha soteleyin. Kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın.
- Üzerine 1 su bardağı su ilave edin ve suyunu sürükleyene kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin.
- Lahanaları düz bir zemine serip sert damar kısımlarını ayırın. Lahanaları istediğiniz büyüklükte kesip içlerine hazırladığınız harçtan bir ölçü koyarak sarın.
- Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
- Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin.
- Zeytinyağlı lahana sarmasını, bakla çorbası ve armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Zeytinyağlı Lahana Sarmasının Püf Noktaları Nelerdir?
- Tarifte kullanacağınız lahanaların taze olmasına özen gösterin. Çürük, sararmış veya yumuşamış lahanaları sarma üretiminde kullanmayın.
- Lahanaları yumuşayana kadar haşlayın. Su bittiği halde hamlık kaldıysa su ilave edebilirsiniz. Aksi takdirde yaprakta kırılmalar olacaktır.
- İç harcını hazırlarken beğendiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. İsteğe göre az ölçüde nar ekşisi ilave edilebilir.
- Lahananın sarılmasını basitleştirmek için 2 gün evvelden haşlayın ve hava almayan poşetlere koyun. Bir gece buzlukta dinlendirin ve sarmayı hazırlayacağınız zaman çözünmesini bilave edin. Böylece yapraklar daha ince bir hal alacaktır.
- Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ilave edin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
1 Porsiyon Zeytinyağlı Lahana Sarması Kaç Kalori?
Zeytinyağlı lahana sarmasının bir porsiyonu, takribî 105 kaloridir. Kalsiyum bedeli yüksek olan bu tarifi, perhiz listelerine ekleyebilirsiniz. Dilerseniz, fırında zeytinyağlı lahana tarifini de deneyebilirsiniz.