Kabakları arınıp yıkayın. 5 kabağı ince şeritler halinde uzunlamasına dilimleyin. Tuzlu ılık suda yumuşayıncaya kadar bekletin. Kalan kabağı milleteler halinde dilimleyin. Pirinci yıkayıp süzün.
Soğanları kıyıp zeytinyağında pembeleştirin. Pirinci ilave edip transparanlaşıncaya kadar kavurun. Dolmalık fıstık ve kuş üzümünü ilave edip birkaç dakika karıştırın.
Nane, dolma baharı, tuz, karabiber, tozşeker ve 1 kadeh suyu ilave edip harmanlayın. Kısık ateşte 5-6 dakika pişirin.
Ateşten alıp kapağı kapalı olarak ılınıncaya kadar bekletin.
Kabak şeritlerini kendi çevresinde sararak rulo haline getirin. Ulusa biçimindeki kabak dilimlerini tencereye dizin.
Her birinin üzerine birer kabak rulosunu dik olarak yerleştirin. İçlerini hazırladığınız pirinçli karışımla doldurun. Açılmaması için kürdanla değişmezleyin.
Kalan su ile limon suyunu karıştırıp kabak sepetlerinin üzerine dolaştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 8-10 dakika pişirin.
Ateşten alıp kapağı kapalı olarak soğumaya vazgeçin. Kabak sepetlerini servis tabağına dzin. Taze nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.
Dilerseniz, hafif ve lezzetli zeytinyağlı kabak tarifini de sınayabilirsiniz.