Kabakların üst kısmını kapak şeklinde kesip ayırın. Kabakların içini oyup çıkarın. Pirinci limonlu ve tuzlu ılık suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün.
Soğanları arınıp ince kıyın. Zeytinyağının yarısını tavada ısıtıp soğanı soteleyin. Pirinci ilave edip kavurun.
Yarım su bardağı sıcak su ve darı tanelerini ilave edip tavanın kapağını kapatın. Suyunu tamamen çekene kadar pişiltihap.
Ocaktan alıp kuş üzümü, toz şeker, limon suyu, yenibahar ve tuzun yarısını ilave edip katıştırın. En son ince kıydığınız taze reyhan ve dereotunu ilave edip harmanlayın.
Pirinçli harcı kabakların içine paylaştırıp üzerlerini kapak olarak ayırdığınız kabaklarla kapatın. Dolmaları yayvan bir tencereye dizip üzerine kalan zeytinyağını dolaştırın.
Kalan sıcak su ve kalan tuzu ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Kabaklar yumuşayana kadar pişiltihap.
Tencereyi ocaktan alıp kabakları servis tabağına çıkarın ve üzerine sızma zeytinyağı dolaştırın. Ilık ya da soğuk servis yapın.
Ana yemek etsiz olmaz diyenlerdenseniz, sofralarınızda kıymalı kabak dolmasına yer açın!