Domateslerin üst kısımlarını kapak biçiminde kesin. İçlerini kaşıkla oyarak çıkarıp bir kaba alın ve çatalla ezerek püre haline getirin.
İç malzemesini hazırlamak için; pirinci 15 dakika kaynar suda bekletip süzün. Soğanları atayıp doğrayın. Taze soğan sapları ve maydanozu kıyın.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin. Hazırladığınız domates püresini ilave edip birkaç dakika kavurun.
Pirinç, taze soğan, maydanoz, kuşüzümü, dolmalık fıstık, yenibahar, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. 1 çay kadehi sıcak suyu ilave edip orta ateşte suyunu çekinceye dek pişirin.
Hazırladığınız iç malzemesiyle domatesleri doldurup kapaklarını kapatın. Tencereye dizip 2 kaşık zeytinyağı, 2 kadeh sıcak su, tuz ve toz şeker ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.
Türk mutfağında ehemmiyetli bir yere sahip olan zeytinyağlı biber dolması tarifini de anekdotlarınız arasına ilave edin.