20 gr lohusa şekeri veya 2 su kadehi az şekerli vişne suyu
Birkaç dal dereotu
Tuz
Zeytinyağlı Ayva Dolması Nasıl Yapılır?
Ayvaları ceddip ortadan ikiye kesin. Çekirdekli kısımlarını arınıp çekirdeklerini ayırın. Kararmaması için limonlu suda bekletin.
Patatesleri ceddip parizyen kaşıkla top biçiminde kesin. Havuçları arınıp top biçiminde kesin. Arpacık soğan ve sarımsakları soyun. Bezelyeleri hafif haşlayıp süzün.
Suyu tencerede kaynatın. Lohusa şekeri ve ayırdığınız ayva çekirdeklerini ilave edip şeker eriyene ve su kırmızı renk alana kadar karıştırın. Ocaktan alıp ılıtın. Ayvaları ilave edip rengi dönene kadar bekletin.
Tencerede 1 kadeh zeytinyağını ısıtın. Soğan ve sarımsağı ilave edip soteleyin. Havuçları ilave edin. 4-5 dakika soteleyip sırasıyla patates ve bezelyeyi ilave edin. Tuz, limon suyu ve yarım kadeh sıcak su ilave edin.
Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ayvaları süzüp yayvan bir tencereye alın. Üzerine havuçlu ve arpacık soğanlı malzemeyi paylaştırın.
Kalan zeytinyağı ve sıcak suyu tencerenin kenarından ilave edip kapağını kapatın. 10 dakika pişirin. Ocaktan alıp soğumaya vazgeçin.
Dereotu dallarıyla süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Dolmanın içerisinde et kullanmak istiyorsanız, kıyma ile hazırlanan olağan ayva dolması tarifine göz atın.