Zerde ve Sütlaç Gaziantep’de bayramlarda çokça yapılan bir tatlı. Zerde’nin Konya’da yapıldığını görmüştüm ama hangi bölge ve şehirlerde öğreniliyor bütün olarak öğrenmiyorum. Birkaç farkla sütlaçın su ile yapılanı diyebiliriz. Sütlaçta bildiğimiz sütlaç ama burdaki fark zerde ile sütlacın tek bir tabakta sunulması, bu surattan da sütlacın şekersiz yapılması.
Dediğim gibi Gaziantep’de çok yapılır ama ben şimdiye kadar halamdan hoş yapanını görmedim. Ben de her bayramda halamda yediğim için şimdiye kadar hiç sınamamıştım. Bu faalliğin vesilesiyle halamı arayıp tarifi aldım. Neticeden çok emin olamıyordum ama halamın tatlısına çok benzedi zerdenin pirincini azıcık dik vazgeçmiş olmamı saymazsak.
Sütlaç:
Malzemeler:
- 1 lt. süt
- 1 kahve fincanı pirinç
- 2/3 kadeh kaynar su
Hazırlanması:
- Sütü ocağa koyup kaynatın, üzerine yıkadığınız pirinci ilave edip kısıt ateşte kaynatmaya devam edin
- Pirinçler uzamaya başlayınca çok koyu olmamasını istiyorsanız şayet pirincin türüne göre üzerine kaynar sudan ilave edin
- Pirinçler iyice yumuşayıp piştikten sonra altını kapatıp kaselerin yarısına kadar paylaştırın
- Tezgahın üzerine soğumaya vazgeçin, soğuduğu sırada zerdeyi hazırlayın
Zerde:
Malzemeler
- 1 su kadehi pirinç
- 8-10 kadeh su
- 4 su kadehi şeker
- 1-2 y.k. gülsuyu
- 1 y.k. haspir safran
Hazırlanması:
- Pirinci yıkayıp 8 kadeh su ve 1 kadeh şekerini ilave ederek ocağa alın 8-10 kadeh su olması pirincin su sürüklemesine bağlı olarak değişbilmesinden, ilk evvel 8 kadeh konuluyor, daha sonra pirincin vaziyetine göre kaynar su yardımı yapılıyor
- Kaynamaya başlayınca kaynardan düşmeyecek durumda altını kısın ve pirinçler uzayıp pişmesine yakın geri kalan 3 kadeh şekerini ilave edin burada önerim tadına bakarak şeker ölçüsünü bitirin, ben yarım kadeh noksan kullandım hoş oldu
- Pirinçler yumuşayıp şiştikçe su ölçüyü az gelebilir, gidişata göre 1-2 kadeh kaynar su ilavesi yapın
- 1 yemek kaşığı safranı 2-3 yemek kaşığı sıcak suya nemlenin ve rengi çıkınca bir çay süzgecine delikleri kapatacak büyüklükte pamuk koyarak safranlı suyu süzgeçten geçirin. Süzdüğünüz sarı suyu zerdenin üzerine ilave edip bir-iki taşım kaynatın
- Ocağın altını kapatıp gülsuyunu ilave edin. Soğumuş sütlaçların üzerine zerdeleri taksim edin.
- Üzerini vurulmuş fıstık veya bademle süsleyebilirsiniz
Not: Bayram için yukardaki tarifin aynı miktarında zerde ve sütlaç yaptım, geçen seferki yoğun bir zerde olduğu için su ölçüsünü azıcık daha artırdım. Zerde sütlaçtan fazla oldu. Bu surattan şayet yapacaksanız yukardaki miktarlara göre bir miktar sütlaç, yarım miktar zerde yapmanızı öneri ederim.