Yaş mayalı poğaça, kolay poğaça tarifleri arasında yer alan bir poğaça tarifi. En güzel poğaça tarifleri ile derlediğimiz bu yemek tarifleri sitesi tamamen kısa sürede pratik yaş mayalı poğaçalar elde edebilirsiniz. En güzel hamur işi tarifleri için bir çok resimli tarifler, bir çok denenmiş tarifler bulabilirsiniz. Yaş mayalı poğaçalar birazcık riskli bir poğaçadır ama bizim bu yaş mayalı poğaça tarifimizi adım adım uygularsanız hiçbir sorun yaşamadan nefis bir tepsi mayalı poğaça elde edersiniz.
Mayalı poğaça yaparken sütü mutlaka ılık olarak kulanınki yaş maya yanmasın ve kıvamında bir poğaça elde edin. Poğaça hamuru için mümkün olduğunca yumuşak bir hamur hazırlayın. Zira unu fazla pozitif koyarsanız yaş mayalı poğaça fazla sert olur ve poğaçadan fazla ekmek kıvamını alır. Aşağıdaki tariflerimizde birkaç adet tarifi bir arada verdik, işte size leziz bir yaş mayalı poğaça.
1.5 su bardağı ılık süt
1 bardak ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
4 yemek yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuzlu
1 paket yaş maya
alabildiği dek un
Gerçekten poğaça yapmayı haberdar olan arkadaşlar tüm bu malzemeleri karıştırarak ele yapışmayacak bi hamur elde etsinler ve 15 dakika bekletip istedikleri içle şekil verip 180 derecedeki fırına versinler… Lakin hiç poğaça yapmamış ve mayalı poğaça nasıl yapılır bilmeyen arkadaşlar için detaylı yazayım… önce su ve sütü aynı cezvenin içine koyun ve ılık ayla getirin hamuru hazırlayacağınız kabın içine yaş mayayı koyun ve ılıttığınız sütle suyu mayanın üzerine dökün şekeride ekleyin ve böylece maya ve şeker eriyene dek elinizle karıştırın… sonradan akıcı yağı ve tuzu ekleyin biraz karıştırdıktan sonradan yavaş yavaş un eklemeye başlayın…
Elinize yapışmayacak bi hamur haline gelene dek un ekleyin ve yoğurun…hazırlamış olduğunuz hamuru 10 dk bekletin ve arzunuza tarafından peynirli maydonozlu ya da sosisli ketçaplı bi iç hazırlayabilirsiniz… yada hiç içli yapmayabilirsinizde size kalmış… 10 dk beklettikten daha sonra küçük ceviz parçası büyüklüğünde hamura istediğiniz şekli verip yağlanmış tepsiye dizin biraz gidip gelen dizin çünkü 3 katı büyüyorlar, üstüne yumurta sürüp ilk tepsiyi fırına verebilirsiniz 180 derece ve evvelden ısıtılmış olucak… bu tariften 2 tepsi çıkıyor. ilk tepsi pişerken ikinci tepsiyi hazırlayabilirsiniz. Öteki Poğaça Tariflerimize de göz atabilirsiniz.
DIĞER BİR MAYALI POĞAÇA TARİFİ (yaş mayalı poğaça nasıl yapılır)
Malzemeler:
1su bardağı, sıvıyağı
1 su bardağı, ılık, su
1 su bardağı, ılık süt
2 yemek yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı, tuz
Bir paket yaş maya
Alabildiği dek un
İç malzeme:
200 gram, beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Poğaça Tarifi
Karıştırma kabına, önce yaş mayayı alalım üstüne, ılık su ve ılık sütü dökelim, elimizle mayayı eritelim. Mayayı 5 dakika, mayalanmaya bırakalım, zaman sonunda, şekeri, tuzu, sıvıyağı ek edelim elimizle uygunca karıştıralım. Son olarak unu kademeli olarak ek edelim ve yoğuralım. Ele yapışmayacak bir kıvamda hamur elde edelim on dakika mayalanmaya bırakalım.
Biz sırası gelmişken maydanozu ayıklayalım, en ince ayrıntısına kadar yıkayıp süzgece alalım suyunun adamakıllı gittiğine muhakkak olduğumuzda, kesme tahtasında ince kıyalım. Geniş bir vahşi alalım üstüne peyniri ek edip karıştıralım bir kenara alalım. Mayalanmış hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparalım 25-30 cm çapında sigara böreği sarar gibi saralım, yağlanmış tepsiye dizelim, 40 dakika kabarması için dinlendirelim. sonradan, üzerlerine yumurta sarısı sürelim, 160 derecelik ısıda üzerleri kızarana dek pişirelim. Sağlık olsun.
Not: Bu malzemeden, 2 tepsi, poğaça çıkıyor.
Fethiye adlı kullanıcımızın önerisi: İlk poğaça deneyimim ve muhteşem oldu. öyle fazla kabardı ancak inanamadım. Şeker 4 kaşık biraz artı geliyor, kendimce 3 tatmin edici hatta 2 kaşık olabilir. Tuzlu benzer ölçüde kalabilir. Bundan daha sonra mayalı poğaçayı bol bol yapacağım.
Tasvir için teşekkürler. Elinize sıhhat:))
Kuru Mayalı Poğaça yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan bir adam başına unun kalitesidir, kuru veya yaş maya kullanacaksak mutlaka ılık sütte eritip sonradan unla karıştırmalıyız. Hamuru dinlendirme süreniz asgari 1 saat olmalı, huysuz takdirde kabarmamış bir poğaçanız olur. Yağ olarak margarin verdik ama nefis bir tat yetişmek isterseniz tereyağ kullanmalısınız. Mayalı poğaça hamurunu 200 derecelik ısıda pişirmelisiniz, üzeri nar gibi kızarınca fırından alabilirsiniz.
Akşam mönü önerilerimize gelecek olursak: Et yemekleri kategorisinden Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesine olan Mercimek Köftesi Tarifini öneririz. Diyette olan takipçilerimiz için inanılmaz yemek yemek tarifleri eklendi bilginize. Perhiz yapanları düşünerek perhiz tatlı tarifleri de eklendiği duyurur Diyet Revani Tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
* 3 akarsu fincanı, un
* 1 paket, kuru maya
* 1 akarsu bardağı, süt
* 125 gram, margarin
* 2 tane, yumurta
* 1 tatlı kaşığı, tuz
* 1tatlı kaşığı, toz şeker
* alabiliği kadar ılık su
İç Malzemeleri
* 1 kase lor peynir
* 1 tedarik dereotu
üzeri için
susam
Karıştırma kabına unu alalım, üstüne yumurtaları kıralım, sütü ek edelim. Daha Sonra sırası ile mayayı, tuzu şekeri ve margarini ilave edelim. Yoğurarak kıvama getirelim, bir zaman dinlenmeye bırakalım. Biz bu vesileyle iç malzemesini hazırlayalım. Lor peyniri bir vahşi alalım üstüne ince kıyılmış dereotunu ek edip karıştırın.
Kıvama gelen hamuru, 18 adet bezelere ayıralım, el yardımı ile bezeleri açalım ortasına çay otlu lordan koyalım, üste dürüst kapatalım. Yağlanmış fırın tepsisine dizelim, üstüne yumurta sarısı sürelim, susam serpelim yarım saat mayalanmaya bırakalım 180 derecelik ısıda pişirelim. Sağlık Durumu olsun.
DIĞER BİR TARİF:
Malzemesi:
2 dere fincanı, ılık süt
1 nehir fincanı, ılık su
1 çay fincanı, sıvıyağ
5 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yuva maya
alabildiği değin un
Poğaça Tarifi
Bütün malzemeleri karıştırma kabına alalım, elimize yapışmayacak kıvama gelen bir hamur hazırlayalım. On dakika dinlendirmeye bırakalım. Biz bu arada iç harçı için maydanozu ayıklayıp yıkayalım, bir kaba alalım üzerine peyniri ek edip karıştıralım.
Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açalım, ortasına iç harcı alıp hamuru yuvarlayalım Yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Fırını ısıtalım, sıcak fırında yarım saat bekletelim, sonra çıkarıp yumurta sarısı sürelim 180 derecelik ısıda pişirelim afiyet olsun.