Geniş bir tencereye süt, şeker, krema, tuz ve vanilyayı koyarak kaynama noktasına yakın ısıtın. Kaynatmayın
Başka bir kapta yumurta sarılarını ve şekeri rengi samani olup havalanıncaya kadar 2 dakika vakitle el mikseriyle karıştırın.
Isınan sütü incecik ip gibi yumurtalı karışıma akıtın ve bu operasyonu yaparken ara vermeden mikserle süratlice karıştırın.
Tamamını karıştırdıktan sonra tencereyi tekerrür ocağa alın ve bu harekâtları seri bir biçimde süratlice yapmanız çok ehemmiyetli orta ateşte tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar 2-3 dakika vakitle karıştırmaya devam edin. Hemen koyulaşması gerekli ve içindeki yumurtanın kesilmemesi için netlikle kaynatmamanız gerekmektedir.
Ocaktan alın ve süt tozunu ilave ederek tahta kaşıkla iyice karıştırın.
Elde ettiğiniz karışımı süzgeçten geçirdikten sonra soğuk su dolu bir kabın içinde karıştırarak soğutun ve kapaklı bir kaba alarak 8 saat vakitle buzdolabında bekletin.
Limon sos için tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencereye alarak orta ateşte koyulaşana kadar takribî 2 dakika vakitle karıştırarak pişirin.
Daha sonra tereyağını ilave ederek karıştırın ve 8 saat vakitle buzdolabında bekletin.
Dondurma karışımını ve limon sosunu dondurma cihazına boşaltmadan evvel blender ’la iyice karıştırın. Varsa dondurma cihazına boşaltarak çalıştırın.
Bu müddet cihaza göre değişmekle beraber takribî 30-40 dakika kadardır. Bu müddet sonunda dondurmayı ağzı sıkı bir kaba alarak 5 saat vakitle buzlukta bekletin.
Dondurma aygıtınız yoksa hazırladığınız dondurmayı ağzı sıkı kaba alarak 8 saat vakitle buzlukta bekletin. Ancak her saat başı buzluktan alarak mikserle karıştırın ve bu operasyonu dondurma sertleşinceye kadar 3-5 kere tekrarlayın.
Servis yapmadan 5 dakika evvel dondurmayı buzluktan çıkarmanızı öneririz.
ŞEFİN NOTU
Kavun tadını beğenenler için vanilyalı keçi sütlü dondurma minik kavunlar içinde servis edilebilir.