İlk olarak pirinçleri düzgün bir biçimde yıkayıp süzün. Ardından tencereye alarak bir su kadehi suyu ilave edin ve pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin.
Daha sonra 1 çay kadehi süt içerisine nişastayı ilave ederek çözünmesini sağlayın.
Kalan süt ve toz şekeri de bir kabın içerisinde karıştırın.
Hazırladığınız nişastalı sütü ve şeker ile süt karışımını pirincin üzerine ilave ederek kısık ateşte aralıksız karıştırarak pişirin.
Kıvamı koyulaşmaya başlayıp, üzeri göz göz olduğunda tatlıyı ocaktan alın.
Karışımın içerisine vanilyayı ilave edip karıştırın. Son olarak kaselere paylaştırın.
Sütlacınızın daha lezzetli olmasını istiyorsanız, üzerini toz tarçın ile süsleyebilirsiniz. Kaseleri bir kaç saat buzdolabında bekletin ve soğuk olarak servis edin. Şimdiden afiyet olsun.
Sütlacın Püf Noktaları Nelerdir?
Sütlaç tarifine başlarken tencerenin içerisine ilk olarak suyu koyun. Yıkanmış pirinçleri ise bu suyun içerisine dökebilirsiniz.
Hazırladığınız sütlü harcı, pirinçlerin içerisine yavaş yavaş ilave edin. Harcı tek seferde ilavelerseniz, sütünüz kesilip kıvamını bozabilir.
Fazla tatlı olmasını önlemek için şekerin ardından çok az ölçüde tuz ilave edebilirsiniz. Bu sayede tadı dengelenecektir.
Pişirme esnasında tahta kaşık kullanmak, sütlacın tadının bozulmasını önler. Ayrıca dibinin yakalamaması için kaynayana kadar malzemeleri karıştırın.
Tarçın yerine değişik süslemeler yapmak istiyorsanız; ceviz, fındık, badem veya nar tanelerini kullanabilirsiniz.
Tatlınızı daha şık bir biçimde sunmak için, üzerine nane yaprakları ve dilimlenmiş çilekler serpiştirin.
1 Kase Sütlaç Kaç Kalori?
Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon nişastalı sütlaç, takribî 220 kaloridir. Fırında hazırlanan sütlaç çeşitleri ise 200 gramlık bir porsiyonda vasati 260 kalori bedeline sahiptir. Şeker kıymeti yüksek olduğu için, diyabet hastalarının minik porsiyonlarla harcaması gerekir. Sütlacın fırında yapılan versiyonu için fırında sütlaç tarifine göz atabilirsiniz.