Sünger Pandispanya Keki Pasta Keki Tarifi İçin Malzemeler
5 Adet yumurta
1 Tutam tuz
2,5 Çay kadehi dolu dolu şeker 230 Gram
3 Çay kadehi tepeleme un 165 Gram
2 Yemek kaşığı kaynar su
1 Koli kabartma tozu
Sünger Pandispanya Keki Pasta Keki Tarifi Yapılışı
Öncelikle yumurtaların sarılarını bir kaba, beyazlarını ayrı başka bir kaba koyalım.
Beyazlarının içine bir tutam tuz atarak, köpük köpük, kar gibi olana kadar mikserle çırpıyoruz.
Ayrı bir kapta duran sarılarının içine şekeri koyarak çırpmaya başlayalım, içine 2 yemek kaşığı kaynar suyu da ilave edip rengi iyice açılana kadar çırpmaya devam edelim. Kaynar su şekerin daha rahat erimesini sağlayacaktır
Unu ve kabartma tozunu eleyip, içerisine; yumurta sarıları ve beyazlarının olduğu iki karışımı da ilave edelim. Mikserle takribî 1-2 dakika çırpalım.
Fırın tepsimizi tereyağı ile yağlayıp, hafifçe unlayalım, ardından silkeleyelim. Kenarlarına serpmeyi unutmayın ki kekimiz basit çıksın.
Karışımımızı tepsiye döküp, masaya 3-4 defa vurarak içindeki hava kabarcıklarını çıkaralım ki, yamuk yumuk kabarmasın.
Tepsiyi soğuk fırına atalım.
Kenarlarından kabarmaya başlayıncaya kadar 200 derecede, sonrasında ise 150 derecede, pembeleşinceye kadar pişirelim. Benimki fırına koyduğum ilk andan itibaren 45-50 dakikada pişti
Piştiğini düşündüğümüz an kürdanı keke sokup hamursuz çıktığını görüp emin olalım.
Keki fırından çıkardıktan sonra kenarlarını kürdan dayanağı ile sıyırıp, pak bir bezin üzerine ters çevirelim.
Soğuduktan sonra kesebiliriz, evvelinde kesersek bölecektir.
Hemen kullanmayacaksanız, iyice soğuttuktan sonra hoşça sarıp buzluğa atabilirsiniz, davetli geleceği zaman daha pratik olacaktır.
Düşük ısıda içini çeke çeke pişiyor, azıcık uzun sürüyor fakat netice müthiş.
22 cm lik kalıpla 3 katlı pasta yapabilirsiniz, daha ince olsun isterseniz kek kalıbınızı daha büyük seçin.
Tarifte yumurtanın sarısı ile beyazını ayrı ayrı çırpmanızı önerdim zira bu biçimde daha hoş kabarıyor.
Şayet fırından çıktıktan sonra sönüyorsa ununu az koymuşsunuz demektir.
Kullandığınız malzemelerin oda ısısında olması gerekmektedir.
Yumurtanın aklarını ve sarılarını ayırarak, aklarını tuz ile sarılarını şeker ile çırpmalısınız.
Pandispanyanızı fırına koyduktan sonraki ilk 20-25 dakika fırının kapağını açmamalısınız.