Merhaba, yemek sitemize gelen ziyaretçilerimizden gelen iletilerin genelinde şerbetli tatlı tatlı yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Şerbetin ısısı ne olmalı? Suali en çok sorulan suallerin başında geliyor, Şerbetli Tatlı Yapmanın Püf Noktaları başlığı altında derlediğimiz yazımızda bu suallere topluca yanıt vereceğiz. Öncelikle yaptığınız tatlılara göre şerbet miktarlarını vereceğiz.
– İrmikli tatlı yapacaksanız, su ölçüsünün, şekere göre azıcık daha fazla olması gerekiyor.
– Hamur tatlısı yapacaksanız, irmikli tatlının bütün tersi, şeker ölçüyü suya göre daha fazla olmalı.
– Baklava da şekerle, su oranının aynı olması gerekiyor.
– Şerbeti ne fazla kaynatalım ne de az ayarını yakalamaya çalışın, en fazla on dakika olmalı ve kesinlikle imon suyu ilave edin.
– Hazırladığınız tatlıların kendi ayarı vardır, hamur tatlılarında kalburabastı, şekerpare vb şerbetin koyu ve çok sıcak olmaması gerekiyor, zira koyu bir şerbet yaparsanız hamur tatlılarınız şerbeti sürüklemeyeceği için zafer sağlayamazsınız.
– Mayalı hamurdan yaptığınız, lokma tatlısınında akıcı bir şerbeti olması gerekiyor.
– Yufka ile yapılan tatlılarda baklava da rastgele birinin sıcak, birinin soğuk olması yetiyor.
– Yeniden yufka ile yapılan tatlılarda, özellikle tek yufka ile yapılan gazete baklavası gevrek olması gereken tatlılarda, tatlının soğuk, şerbetin ılığa yakın olması gerekiyor. Aksi takdirde gevrekliği gider.
– Tatlıya şerbeti verdikten sonra, en az dört saat dinlendirdikten sonra servise sunmalısınız.
– Hatırlar mısınız annelerimiz bayram tatlılarını 4-5 gün evvelden yapar, dinlenmeye vazgeçerdi burada yapılmak istenen dinlenmesini sağlamaktır. Ne kadar çok beklerse lezzetide o kadar hoş olur Şerbetli Tatlılarımız.
– Hazırladığımız şerbetli tatlıları oda ısısında bekletelim, buzdolabına koyulan tatlılar şekerlenir
– Baklava hamurunu hazırlarken, kıtır kıtır olmasın istiyorsanız içine yarım limonun suyunu ilave etmelisiniz.
– Oklava veya merdaneye yapışmayan bir hamur istiyorsanız, ara gizeme unlamakta fayda var.
– Hamuruna ilave edeceğiniz unu elekten geçirmeden kullanmamalısınız.
– Yapacağınız, Revani Tatlısı ve Yoğurt Tatlısını şerbetini rahat emmesi için dilimleyerek şerbeti veriniz.
– Revani ve Yoğurt tatlısını dilimlemek için, soğumasını beklemelisiniz, aksi takdirdi ufalamalar olacaktır.
– Yaptığınız tatlılarda tereyağ kullanınız.
– Ara katlarına kullandığınız, ceviz, fıstık gibi kuruyemişleri kavurmadan kullanınız.
– Tatlının içerisine ilave edeceğiniz yumurtaların taze ve oda ısısında olmasına dikkat edin.
– İçine katacağınız vanilyayı en son ilave edin.
– Hamur tatlılarının içine, hamuru hazırlarken çok az tuz katarsanız, lezzetini çoğaldırırsınız.
– Hazırladığınız tatlı şekerendi ise atmayın, tatlıyı süt doldurduğunuz bir kaba alın, en az 2 saat bekletin şekerlenme ortadan kalkacaktır. Süt tatlıya ayrı bir lezzet katacaktır.
Ağzınızın tadı hiç bozulmasın. Kolay gelsin…