Bu börek reelinde tuzsuz Antep peyniriyle yapılır. Ama başka peynirler de kullanılabiliyor. Mesela biz bu börekte künefeye konulan Urfa peynirinden kullandık. Aynı biçimde Hatay peyniri de kullanılabilir. Veya tuzsuz lor ile de yapılabilir. Bu böreği yapmak için zorunlu malzemeler bir tepsiye konulup semtteki fırına götürülür ve fırıncı tüm malzemeleri karıştırarak pide yapılan hamurların üzerine iç harcı koyarak sarih kalacak biçimde böreği hazırlar ve odun fırınında pişirilir. Biz bu kere Antep fıstığı da koyduk. Reelinde fıstık konulmadan yapılır.
Böreğin peynirini “Direkçi Pazarı’ndan” alıp sonra tüm malzemeleri hazırlayıp fırına veren de resimleri sürükleyen de eşim. Bu sefer ben yalnızca yazısını yazdım :
Malzemeler: 12 adet
İçi için:
- 500 gr. peynir Antep, urfa, Hatay veya lor peyniri
- 250-300 gr. toz şeker peynirin yarısı kadar şeker yeterli geliyor ama şekerli beğeniyorsanız veya içine fıstıkta ilave ediyorsanız şeker ölçüsünü azıcık artırmalısınız. Biz fıstıkta koyduğumuzdan 300 gr. şeker bize az dahi geldi
- 100-150 gr. fıstık Antep boz fıstık olmalı. Boz fıstık, tatlılarda kullanılır, tadı ve görüntüsü daha niteliklidir
- 2 yumurta
- 1/4 kutu margarin
Hamuru için:
- 500 gr. un
- 25 gr. yaş maya
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
- Çok az tuz ve yeteri kadar ılık su
Hazırlanması:
- Peynir rendelenir, margarin eritilip tüm malzemelerle beraber karıştırılır. Şayet fıstık ilave edecekseniz robotta toz haline getirilerek eklenir.
- Hamur için maya ılık suda eritilerek una katılır ve değişik tüm malzemelerle beraber azar azar su katılarak hamur yoğrulur. Üstü nemli bezle kapatılarak oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirilir.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp elips şekilinde merdane ile açılır. İçine hazırlanan içten konulup ortası sarih kalacak biçimde kenarlarından 1-2 cm direnir. Orta sıcaklıklı fırında pişirilir.
Not: Biz pişirmeyi konutta yapmadığımız için bu hamur tarifini başka bir yerden aldım, ben sınamadım.