Osmanlı Mutfagından günümüze değin taşınan özel bir lezzet.. Hepimizin bildiği gibi osmanlı sarayı mutfağında tatlı ve lokum çok manâlı bir yere sahipti. Atalarımızdan kalan bu çok iyi lezzeti yemek yemek tarifleri sitemizde siz değerli ziyaretçilerimiz için paylaşmak istedik. Bu yapımı kolay tatlıyı, gün içinde yapıp servise sunabilirsiniz, kolay gelsin..
2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak üstüne sürmek için)
yarım paket tereyağ (eritilmiş)
1 dere bardağı akıcı yağ
1 nehir bardağı irmik
1 çay bardağı, şeker
1 paket kabartam tozu, 1 paket vanilya
Aldığı kadar un.
Saray Lokumu Şerbeti için
Yarım limon suyu
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Üzerini bezemek için:
Toz antep fıstığı
Karıştırma kabına önce akışkan malzeleri alalım, karıştıralım üzerine kuru malzemeleri alalım kuru ve akışkan malzeleri birbiri ile karıştırılaım. Üzerine ağır ağır unu ilave ederek yoğuralım, vanilya ve kabartma tozu ilave edelim. Kıvama gelince (kulak memesi yumuşaklığında). Kıvama gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım, elimizle önce yuvarlayalım sonradan elimizle bastırarak birazcık uzun uzun şekiller verelim.
Hamurun üzerlerlerine çatalın tersi ile bastırarak şekiller verelim. Yağlanmış fırın tepsisine dizdiğimiz tatlıların üstüne yumurta sarısını sürelim. 175 derecelik ısıda pişmeye bırakalım. Şerbeti için, bir tencereye su ve şekeri alalım, karıştırarak kaynatalım. Limon suyunu ekleyelim 5 dakika sonra ocaktan alalım. Pişen ve soğuyan saray lokumu tatlısının üstüne ilk sıcaklığı çıkmış şerbeti verelim. Şerbeti çekince, servis tabağına alalım üzerine toz antep fıstığı ile süsleyerek servise sunalım.
Sağlık Durumu olsun…