Aşina en eski Türk tatlısı Saray Lokması ile sizlerleyiz. Saray Lokma tarifi osmanlı mutfağında günümüze dek gelen bir lezzettir. Farklı yapılış şekilleri vardır, şerbetli, şerbetsiz, peynirli yapılan tariflere rastlayabiliriz. Bu geleneksel tatlıyı, eğer daha önce yapmadıysanız denemenizi tavsiye ederiz. Bir Takım yörelerde özel günler ve dini günlerde yapılarak komşulara dağıtılır. Lokma tatlısı Anadoluda ve Arap ülkelerinde ayrı yapılış şekillerine rastlayabileceğiniz şerbetli tatlılardan biridir. Antalya’da bu lokmayı şerbetli yok de üzerine pudra şekeri serperek yerler. Osmanlı döneminde savaşta zafer kazanıldığı zamanlar, sarayda lokma döktürülürmüş, veya şehzade doğduğu zaman kısaca bir şey kutlandığı vakit Saray Lokması tatlısı yapılırmış.
Yarım kilo un,
10 gr. bira mayası,
750 gram toz şeker,
100 gr. tereyağı,
3 çay bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı limon suyu,
bit tutam tuzlu
su,
yeşil fıstık.
Un bira mayası ve ılık su karıştırılıp adamakıllı yoğurulur. Hamurun üstü çatallaşıncaya dek beklenir. Daha Sonra biraz ılık su eklenip “boza” kıvamını alıncaya değin yoğurulur. daha sonra, tavada erittiğiniz tere yağı eklenir pozitif yoğurmadan hamura yedirilir. daha sonra yoğurduğumuz hamurun üzeri hafif ıslak bir bezle kapatılıp, 5-10 dakika dinlendirilir. Hamur dinlenip adamakıllı kabarınca, ufak parçalar alınıp avucumuzda yuvarlanır. Avuca alınan parça sıkılır, üste çıkan kısım yağlı kaşıkla alınıp kızgın zeytinyağına konur. Sertleşinceye değin dokunmadan, sonradan da kevgirle karıştırılarak açık pembe renkte oluncaya değin kızartılır. Şeker, limon suyu ve üstüne çıkacak kadar su ile “kıvamlı şurup” hazırlanır. Lokmalar sıcakken şuruba atılır. Dibe çökenler kevgirle alınarak servis tabağına konur. Üstleri yeşil fıstıkla süslenip servis yapılır.
Tarçınlı Ballı Lokma Tarifi
3 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Yeteri dek su
Kızartmak için
Akıcı yağ
Şerbet için araç gereç
4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Üzeri için araç gereç
Yeteri dek tarçın ve bal
Tarçınlı ballı lokma tatlısını yapmaya şerbetini yapmakla başlayın. Tencerenin içine su ve toz şekeri koyun ve kaynatmaya başlayın. Şerbetinizin kaynayınca içine yarım limonun suyunu sıkın ve 3 dakika kadar kaynatıp ocaktan alın. Derin bir kabın içine unu koyun ve ortasını havuz biçiminde açın
Havuza kuru ayayı toz şekeri ve ılık suyu koyup bulamaç halinde bir hamur elde edin. Hamurun durumuna göre su ilave ederek cıvıklaştırın ya da un ek ederek katılaştırın. Fazla akışkan olmayan lakin akışkan bir hamur elde etmeniz gerekli. Lokma kıvamını alan hamuru elde ettikten daha sonra bir kâsenin içine bir arz istikrarsız yağ koyun ve yemek kaşığı veya tatlı kaşığını bu yağa batırıp arkasından lokma hamurundan bir kaşık alıp ocakta kızgın yağın içine atın ve kızartın. Kızaran lokmaları kevgirle alıp ılımış olan şerbetin içine atın. Tüm lokma hamuru böyle süratli bir şekilde kaşık kaşık kızartma tenceresine atıp kızartıp kevgirle şerbete atarak bitirin. Şerbeti ayrıntılarıyla lokmalar çekince başka bir kevgirle şerbetin içinden lokmaları alın ve servis tabağına koyup üstüne önce bal gezdirin arkasından tarçını ekin. Sağlık olsun