Merhaba bedelli ziyaretçi, bugün Rulo Çörek haşhaş ezmeli Tarifini sizlerle paylaşacağız. Haşhaşı bir çok tarifimizde sınadık. gerek tatlı tariflerinde, gerekse börek tariflerimiz de uyguladık. Uyguladığımız hiç bir tarifte pişman olmadık. Alkış takdir toplayan tarifler oldu. Sizde deneyin pişman olmayacaksınız.
Rulo Çörek tarifinde herzaman vurguladığımız gibi, hamur malzemelerinin oda sıcaklığında olması her hamur işlerinde olduğu gibi ehemmiyetli. Sebze tariflerinde, sebzeleri alırken sebzelerin taze olmasına itina gösterin deriz. Çünkü çok ehemmiyetlidir, yemeğin galibiyetli olması öncelikle malzemelerine bağlıdır. Bazı et yemeklerinde etin ne eti olması gerektiği malzemelerde parantez içinde yazar zira dana etinle her yemek olmaz. Kebab tariflerinde çogunlukla kuzu yada koyun eti kullanılır. Fazla sözü uzatmadan, şahane çöreğimize gecelim. Kolay gelsin…
250 gram süt 1 su kadehi süt
100 gram tereyağı 1 çay kadehi zeytinyağı da olabilir
1 tane yumurta
1 tatlı kaşlığı kuru maya
Yarım çay kadehi şeker
Tuz,
Aldığı kadar un
3 Çorba kaşığı haşhaş ezmesi
Şeker zevkinize göre
Haşhaşı sos haline getirebilmek için zeytinyağı
Karıştırma kabına süt, yağ, şeker, maya ve tuzu alalım. Yumurtayı kıralım elimizle azıcık karıştıralım.
Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğuralım. Kıvama gelince, yumuşak bir hamur olmalı, ılık bir yerde üzerini örtelim mayalanmaya vazgeçelim.
Biz bu arada, bir kasede haşhaş ezmesini alalım üzerine şeker ve zeytinyağ ilave edip karıştıralım hazırladığımız sosu bir kenara alalım.
Mayalanan hamuru açma tahtasının üzerinde incecik açalım, ne kadar ince açarsak o kadar hoş oluyor.
Üzerine hazırladığımız haşhaş ezmeli sosu sıvayalım.
Her yerine haşhaş ezmesi sürdüğümüz, hamuru rulo biçiminde saralım, 2 parmak kalınlığında keselim.
Kestiğimiz hamurları tepsiye aralıklı dizelim.
Mayalanması için bir zaman bekletelim.
Mayalandıktan sonra 195 derecelik ısıda üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun….