Bugün sizlere, herkesin çok hoşlanarak ve iştahlanarak yiyebileceği Puf Poğaça Tarifi vereceğiz. Bu tarifi ilk olarak Arda Poğaça Tarifleri serisinden sınamıştım; ancak kendime göre bazı farklılıklar yaparak tertemiz bir tat kazandırmayı kastettim. Poğaça tarifimize gerçek lezzeti katan 1 yemek kaşığı şekerdir, bunu netlikle es geçmemenizi öneri ediyorum. Pastanelerde dahi bu kadar lezzetli ve yumuşak poğaça yememiştim. Ayrıca anne poğaçası tarifi ve peynirli poğaça tarifi de bana ait bir poğaça tariflerinden biridir ve bunlara da kendimce ayrı bir lezzet katmayı kastettim. Bu tarifleri de netlikle öneri ederim. Şimdi de gelelim puf poğaça nasıl yapılır
Üzeri İçin:
1 adet Yumurtanın Sarısı
Bir ölçü Çöre kotu
Bir ölçü Susam
Poğaçanın Kendisi için:
2 tane Yumurta
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1,5 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Yemek Kaşığı Şeker
1 Su Kadehinden 2 Parmak Noksan Akışkan yağ
Alabildiğince Un
1 Su Kadehi Ilık Süt
1 Koli Kuru Maya
1 Kadeh Ilık Su
Öncelikle bir kaseye ılık sütü boşaltıyoruz. Sonra da üzerine mayayı da ilave ediyoruz, daha sonra üzerine 4 yemek kaşığı kadar unu ilave ediyoruz. Rastgele bir kaşıkla iyice karıştırıyoruz. Daha sonra kasenin üstünü örtüp, 5 dakika etrafında bu biçimde bekletiyoruz. Bu arada başka bir kaseye azıcık un ilave ediyoruz.
Kasenin ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Bütün ortasına 1 yumurtayı kıralım. İkinci kırdığımız yumurtanın da yalnızca beyazını alıyoruz ve sarısını başka bir kaba koyoruz. Bu ayırdığımız yumurtanın sarısını puf poğaçanın üstüne sürmek için kullanacağız. Şimdi de değişik kaptaki mayalı karışımı da üstüne ilave ediyoruz.
Ilık suyu ilave ediyoruz. Daha sonra şekerimizi ve tuzumuzu ilave ediyoruz. Dışarıda bekleterek yumuşattığımız tereyağını da ilave ediyoruz. İlk başta un almadan ortadaki malzemelerimizi de olabildiğince karıştıralım. Akışkan malzemelerimizi iyice karıştıktan sonra azar azar unu da ilave ederek yoğurmaya devam edelim.
Yoğurduğumuz hamurun kıvamına göre un ilave edebiliriz. Puf poğaça tarifimiz için, vasati olarak 4 veya 5 su kadehi un kullanabiliriz. Hamurumuzun kulak memesi kıvamında olmasına dikkat ediyoruz. Yoğurduğumuz hamurun üstünü streç film ile hava almayacak biçimde örtüyoruz. Daha sonra takribî 1 saat kadar mayalanması için bekliyoruz.
Hamurumuz mayalandıktan sonra mandalina kadar büyüklükte bezeler alıp, elimizle yuvarlıyoruz. Bu poğaça tarifimizden vasati 20 veya 22 adet poğaça olacaktır. Dilerseniz farklı şekiller de verebilirsiniz. Fırın tepsimize yağlı kağıt sererek, poğaçalarımızı diziyoruz.
Dizdiğimiz tepsinin de üstünü örterek, takribî 10 – 15 dk mayalanmasını bekliyoruz. Daha sonra mayalanan puf poğaçalarımızın üstüne, ayırdığımız yumurtanın sarısını sürelim. Sürdükten sonra poğaçalarımızın üstüne çörekotu ve susam serpelim. Daha evvelden 180 derecede ısıttığımız fırınımızda pişiriyoruz. Poğaçalarımızın üstü iyice kızarana dek pişirelim. Artık poğaçamız sunuma hazır demektir. Herkese afiyet olsun.