Sofralarımızda yalnızca pilav için kullanmadığımız pirinç bugün ki börek tarifimizin malzeme listesinde yer alıyor. Pirinçli Börek tarifini daha evvel sınamadıysanız sizde benimle beraber uygulayabilirsiniz. Kalori olarak hem un hem de pirinç kullanmakla beraber iç harcında ki malzemeleri de sayacak olarsak yüksek bir kalori kapsayan börek tarifimizi uygulama kararı sizlere kalmış. Ayrıca hamur işi tarifleri kategorimiz de oldukça popüler olan bir tarifimizde Boşnak Böreği Tarifi olup uygulayan takipçilerimizden büyük alkış aldığını da söylemeden geçemeyeceğim.
Bugün sizlere iki çeşit değişik Pirinçli Börek Tarifini ayrı ayrı hazırladım. Tariflerden en çok sevdiğiniz börek tarifinin sonuncu bizlerle paylaşmayı unutmayın diyerek basit gelsin hanımlar…
4 su kadehi buğday unu
1 koli kuru maya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kadehi yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay kadehi zeytin yağ
Yeteri kadar ılık su
İç harcı için malzeme
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
300 gram kıyma
1 çay kadehi pirinç
Yarım demet maydanoz
4 adet yeşil soğan
Yeteri kadar zeytin yağ, tuz, karabiber
Soğanları küp küp doğrayın ve akışkan yağda kavurun. Soğanların rengi alana kadar seteleyelim, üzerine kıymayı ilave edin ve sotelemeye devam edin. Pirinçleri haşlayın, maydanozları ve yeşil soğanları doğrayın.
Kavrulmuş kıyma ve soğanı ocaktan alıp içine pirinçleri, doğranmış maydanoz ve yeşil soğanları ilave edip, tuz ve karabiber serperek karıştırın.
Genişçe bir bakın içine unu koyun. Üzerine tuz ve şekeri ilave edip elinizle karıştırın. Ardından unun ortasına minik bir havuz açın ve kuru mayayı dökün.Mayanın üzerine akışkan yağ, yoğurt, yumurta akı ve ılık su döküp yoğurmaya başlayın. Vasati 10 dakika yoğurup üzerine bir havlu örterek mayalanması için kenara ayırın.
Yarım saat süresince kenarda dinlenmiş olan hamuru un serptiğiniz mutfak tezgâhının üzerine koyun ve unlayıp ortadan ikiye ayırın.Hamurun bir tanesini fırın tepsinizin ebadına göre merdane dayanağıyla açın ve açtığınız hamuru fırın tepsinize serip elinizle bastırın. Ardından tepsideki hamurun üzerini sıvıyağ ve yumurta sarısı ile fırçalayın. Üzerine hazırladığınız iç harcı dökün.
Kalan öteki hamuru da tepsi ebadında merdane ile açıp tepsideki iç harcın üzerine kapatın.
Hamurların kenarlarını elinizle burgu burgu kıvırarak hoş bir biçim verebilirsiniz.
En son olarak da üzerine yumurta sarısı ve akışkan yağ sürüp 5 dakika evvelden ısıttığınız 170 derecelik fırına sürün ve üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun…
Anekdot: Dilerseniz üzerini çörek otu ile süsleyebilirsiniz.
* 5 çay fincanı, un
* 1 koli, kurumaya
* 1 yemek kaşığı, toz şeker
* 1 yemek kaşığı, tuz
* 1 çay fincanı, süt
* alabildiği kadar su
iç harcı için:
* 250 gram, kıyma
* 2 tane, haşlanmış patates
* 5 tane, yeşil soğan
* 1 çay fincanı, haşlanmış pirinç
* tuz,karabiber
üzeri için:
* 1 tane yumurta
* sıvıyağ
Hamur yoğurma kabına unu alalım, ortasını havuz gibi açalım mayayı ilave edelim. Üzerine tuz ve şekeri ilave edelim. Sütü katalım, mayayı eriterek su ilave edelim, kıvama gelene kadar yoğuralım.
Biz bu arada iç malzemesini hazırlayalım, bunun için karıştırma kabına kıymayı alalım, üzerine haşlanmış pirinç, tuz, karabiber ve minik doğranmış yeşil soğanı ilave edelim karıştıralım.
Hazırladığımız hamuru iki denk parçaya ufalayalım, tepsi büyüklüğünde açalım tepsiye serelim. Kıymalı pirinçli harcı hamurun üzerine yayarak dökelim. Hamurun ikinçi parcasınıda açalım harçın üzerine serelim. Hamurun üzerine sıvıyağla cırptığımız yumurtayı sürelim, hazırladığımız böreği dilimleyelim 180 derecelik ısıda pişirelim. Afiyet olsun.