Bir İnanışa göre, pilavı tane tane yapan bayan, mutfağın gizemine ermiştir. Gerçektende pilavı yapmak marifet ister, ama tane tane pilav yapmak hiç o kadar da güç bir şey değildir. Her şeyde olduğu gibi bazı incelikleri vardır bunlara dikkat ederseniz, sizinde pilavınız tane tane olabilir. Mutfağa öyle ömrünüzü vermeniz filan gerekmiyor başkalarının tecrübelerindende yararlanabilir, hoşlandıklarınıza şahane lezzetler sunabilirsiniz. Yalnızca okumanız ve strateji etkeniz yetiyor. Pilav yapmanın bir çok çeşidi vardır, kavurma, haşlama ve salma. Konutluluğumun ilk senelerinde, çok mücadeleli ve mutfağı hoşlanan bir bayan olarak, gelen konuklarıma bol bol lapa pilav yedirdiğimi itiraf etmeden geçemeyeceğim bu işin gizemine ermem çok uzun bir zamanımı almadı. Dediğim gibi mutfağı çok beğeniyor, beğendiklerime layıkı ile sunumlar yapmayı beğeniyordum. Her ne kadar, ayağıma çelme atmayı hoşlanan komşu ablarım olsada kendi usulümce bildim, o yarışta onları geçtim. Edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmaktan şeref dinleyerek Pilav yapmanın Püf noktaları yazıma geçeyim.
– Pilav pişirmek için, çok derin olmayan tencere seçiniz.
– Pirinçin niteliği çok ehemmiyetlidir, kırık pirinçle pilav yapmayı sınamayınız her biçimde lapa olacaktır.
– Pilava hangi yağı kullanmalıyım diyorsanız, yarı yarıya kullanmanızı öneririm, yarısı tereyağ, yarısı zeytinyağ.
– Eğer şehriyeli pilav yapacaksanız, kavurma için tereyağ kullanın, daha sonra zeytinyağını ilave edersiniz.
– Lapa bir pilav olmasın diyorsanız, kesinlikle pirinçleri iyi yıkayın.
– Evvelden sıcak tuzlu suda beklettilen pirince, 1 barak su yeterli gelecektir.
– Pirinçi suda bekletmeden pişirecekseniz, su 1,5 kadeh olmalı.
– İlave Ettiğiniz suyun kesinlikle kaynamış su olması gerekir.
– Suyunu ilave ettikten sonra, buğusunun içerisinde kalması için tencerenin kapağını kapalı yakalayınız.
– Pilav fazla karıştırılmaz, karıştırmak için ya çatal yada delikli pilav kaşığı ile karıştırınız ki içindeki buğuyu çıksın.
– Pilavınızın beyaz olmasını istiyorsanız, içine 1-2 damla limon suyu ilave edin. Ben beklettiğim suya bir ölçü tuz, birkaç damla limon suyu ilave edip bekletiyor, sonrada deviriyorum.
– Pilavı lezzetlendirmek istiyorsanız, daha evvelden hazırlayıp buzluluğa koyduğunuz tavuk veya et suyu kullanınız.
– Pilav suyu, 1 kadeh pirince 2 kadeh su, şayet azıcık diri olsun diyorsanız 1 kadeh pirince 1,5 kadeh su kullanmalısınız.,
– Pilav suyunu sürükledikten sonra, hakimiyet ettikten sonra şayet dirilik varsa kaynamış su ilave edebilirsiniz.
– Pilavınız suyunu çekti, üzeri göz göz olduktan sonra ocaktan alalım, üzerine kağıt havlu kapatıp bir vakit dinlendirelim.
Pilav pişirme usulleri
Kavurma usulü ile pişirme: Eritilmiş tereyağına azıcık tuz ilave edip, yıkanmış nişastasını tamamen atmış pirinçleri ilave edip, pirinçler transparan renk alana kadar kavurma operasyonunu yapmanız, daha sonrada kaynamış su ilave edip kapağını kapatıp pişmeye vazgeçmektir.
Salma usulü: Tencereye yağı alınır, üzerine tuz ve suyu ilave edilir, kaynadıktan sonra iyice yıkanmış pirinçler ilave edilir, pişmeye vazgeçilir.
Ben kavurma operasyonu ile yaptığım için, salma usulünü pek kullanmam.
– Pilav için kullanacağınız bulgurun, kocaman taneli ve sarı olanını alınız.
– Bulguru ayıklayı unutmayın.
– Güvendiğiniz bir marka ise deviremeyin tenim.
– Yağının ölçüsünü pirinç pilavına göre azıcık daha fazla koymanızı öneririm.
– Kullanacağınız yağ tereyağ olursa daha lezzetli olur.
– Fakat Domatesli Bulgur Pilavı yapacaksanız zeytinyağı kullanmanızı öneririm.
– İçerisine et suyu veya tavuk suyu katabilirsiniz.
– Bulgura ilave edeceğiniz su ölçüsünü göz ayarı yapabilirsiniz, söyle ki üzerini üç parmak geçmeyecek biçimde olabilir.
– Sebzeli pilav, yapacağınız zaman sebzelerin de su sürüklemesini göze alarak su ayarını yapmalısınız.
– İçerisine ilave edeceğiniz malzemeleri kesinlikle kavurun.
– Pilava su ilave ettikten sonra evvel süratli ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim.
Suyunu sürükledikten sonra son kontrolunu yapalım, şayet bulgurlar diri kaldıysa kaynamış su ilave edip pişmeye vazgeçelim kısık ateşte.
– Pişen pilavı ocaktan alalım, üzerine kağıt havlu serip dinlendirelim.