Bir gece evvelden nohut ve kuru fasülye nemlendirilir. Sonra ayrı ayrı tencerede haşlanıp suları değişik bir tencereye beraber süzülür.
Aşurelik buğday tencereye konulup, kaynatılır.
İlk sarı suyu dökülür ve tekerrür iyice haşlanıp suyu öbür bakliyatların sularının bulunduğu tencereye süzülür. Bu suyun yeteri kadarı, daha sonra birleştirdiğimiz tencerede kullanılacaktır.
Kayısılar küp küp doğranır ve tencerede haşlanıp suyu öbür tencereye süzülür.
Kuru üzüm de tencerede hafif yumuşayana kadar kaynatılır ve suyu öbür tencereye süzülür.
Hazırladığımız tüm mahsuller uygun bir tencereye konulup, birleştirilir.
İçine susam, çörek otu, pekmez, şeker ve yeteri kadar haşlama suyundan konulup, mahsuller iyice özleşene kadar kaynatılır.
Soğuyunca aşure kaselere konulup, üzeri isteğe göre süslenerek servis edilir.Afiyet olsun.Not: şeker oranını damak zevkinize göre degiştirebilirsiniz. Su olarak ben haşlama suyunu kullandım ama isterseniz basmakalıp su ilave ederek mahsulleri birleştirebilirsiniz. Kullandığım miktarlar ile 25-30 kase aşure dağıttım, siz aynı oranı kullanarak artırıp yada eksilterek yapabilirsiniz. Aşure de pekmezi seçim ediyorum kesinlikle; zira harika bir renk ve lezzet veriyor bence. Sınayacaklar için şimdiden afiyet olsun.