Merhaba bedelli takipçilerimiz Paşa mantısı Tarifi ile sizlerleyiz. Bugün sizlere çok değişik bir mantı yapılışı vereceğiz, Datça ’da yapılan bir mantı çeşidi iç malzemesi kavrularak yapılmaktadır ve elde bükülme yapılmıyor. Mugla ’da çok beğenilerek yapılan bu mantının yöresel adı Fitil mantısı dır, adı görümünden dolayı verilmiştir.
Paşa Mantısı Malzeme Listesi
Hamur için:
500 gram 2 su kadehi su
2 tane, yumurta
625 5 su kadehi un
1,5 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi:
1 tane, büyük soğan
250-300 gram, kıyma
Yarım çay kadehi zeytinyağı
karabiber, kırmızı pulbiber, tuz, kimyon
Evvel soğuk kullanacağımız iç malzemesini hazırlayalım, bunun için soğanı ayıklayıp minik minik doğrayalım bir tavaya alalım üzerine zeytinyağına ilave edelim ve kavuralım soğanları. Soğanlar sotelendikten sonra kıymayı ekleyelim kıyma suyunu salıp sürükleyene kadar kavuralım. Daha sonra baharat ve tuzu ekleyelim bir iki karıştırıp ocaktan alalım. İç malzemesinin soğuması için bir kenara vazgeçelim. Hamur hazırlığına girelim, karıştırma kabına unu ve hamur malzemelerini koyalım sert bir hamur elde edelim. Daha sonra hazırladığımız hamuru beş denk parçaya ayrılalım ve ufaladığınız her parçayı yufkadan azıcık daha kalın açalım açtığımız yufkaları kare kare keselim kareler azıcık büyük olmalı kestiğimiz karelerin içine hazırladığımız harçtan koyalım ve fitili hatırlayan bir biçimde saralım. Açtığınız tüm hamuru bu biçimde kesip harç ile fitil biçiminde keselim. Sarma harekâtı bittikten sonra gizeme kızartmaya geldi, kızartma tavasına yağı alalım ve iyice ısıtalım, sardiğımız hamurları tek tek atıp kızartalım ve servis tabağına alalım kızarttığımız Paşa Mantısı ister sade servise sunun isterseniz yoğurt ve sarımsakla hazırladığınız sosu kullanarak servise sunun. Şayet yoğurtlu sos kullanacaksanız, üzerine naneli ve kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı dolaştırın. Afiyetle, sevgi ile kalın….