Parmak tatlısı yapılışı itibariyle en kolay şerbetli tatlılar arasında yerini alır. İmal evresinde bütün malzemeler bir araya getirilir. Şerbeti için su ve şeker tencerede birleştirilir.
Daha sonra şeker eriyene dek karıştırılır ve ocağın altı açılır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatılır ve içine limon suyu ilave edilir.
Ardından ise soğumaya bırakılır. Hamur için un hariç zorunlu olan tüm malzemeler bir kaba alınır. Un azar azar ilave edilerek, ele yapışmayan bir hamur kıvamı elde edilene kadar yoğurulur.
Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve elde yuvarlanarak silindir biçimi verilir. Bir tabağa beş yemek kaşığı irmik alınır ve hazırlanan hamurlar irmiğe bulanır.
Ardından yağlı kağıt serilmiş olan tepsiye aralıklarla yerleştirilir. Tepsiye dizilen hamur parçalarını evvelden ısıtılmış 180 derece fırına konur.
Üstleri kızarana kadar takribî 20 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan tatlılar anında başka bir kaba aktarılır.
Tencerede soğumaya bırakılan şerbet, tatlının üzerine dökülerek dağıtılır. Tatlı şerbeti tamamen sürükleyene kadar oda sıcaklığında bekletilir.
Şerbeti sürüklemiş olan parmak tatlısı, üstünde toz antep fıstığı ya da Hindistan ceviziyle birlikte süslenerek servis edilir.
Parmak Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?
Şerbet soğuk, tatlı sıcakken yapılan birleştirme operasyonunda oldukça dikkatli olunmalıdır.
Tatlının lezzet kıvamının belirlendiği bu düzeyde şerbet her bölgeye denk olacak biçimde dağıtılmalıdır. Tatlının ve şerbetin sıcaklığı ayarında olmalıdır.
Göze hitap eden bir sunum yapmak isteyen bireyler, parmak tatlısının üstünü toz Antep fıstığı taneleri ya da Hindistan ceviziyle birlikte süsleyebilirler.
Lezzet olarak herkesin damak zevkine geçim sağlayan bu tatlıyı, muhtelif süslemeler yaparak ağız sulandıran bir sunum tabağı hazırlayabilirsiniz.