Patlıcanların saplarını kesip içlerini reyin. Patlıcanın içlerini bir tavaya alıp 2-3 dakika karıştırarak pişirin.
Tam patlıcanları tuzlu suda 15 dakika bekletip çıkarın ve kağıt havlu ile kurulayın.
Pirinci yıkayıp süzün. Soğanları ceddip küp biçiminde doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtıp soğanları kavurun.
Patlıcan içleri, pirinç, tuz, karabiber ve naneyi ilave edip karıştırın. 1 kadeh su ilave edip arada bir karıştırarak 1-2 dakika pişirin.
Patlıcanları hazırladığınız iç malzemeyle doldurun. Domatesleri ortadan ikiye kesin ve patlıcanların ağız kısımlarını domatesle kapatın.
Patlıcanların dip kısımlarına bıçakla ufak bir çentik atın ve tencereye yerleştirin. 1 kadeh su ilave edip tuz serpin. Kapağı kapalı olarak 15-20 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Dilerseniz, kurutulmuş patlıcan dolmasını da sınayabilirsiniz.