Gaziantep’de hazırlanan bazı basit tatlılardan biri nişe ile bastık çalmak. Antep’de bu cins tatlıların yapılması ifadesi için “çalmak” fiili kullanılır. Mesela “nişe ile bastık çalmak”, “kuymak* çalmak” gibi. Genelde öğlen köfte yapan hanımlar köftenin arttan yaparlar.
Nişe nişasta demek, bastık ise pestil oluyor. Pekmez ile yapılan bu tatlının tadı bastığa benziyor, cevizle yiyince de cevizli sucuğa. Nişasta ve üzüm pekmezi kullanılarak nişe ile bastık yapılmış oluyor. Ben ona natürel puding diyorum. Pekmez yemek isteyenler için hoş bir seçenek. Ben bizzat ağzımı yakacak derecede sıcakken yemeyi beğeniyorum. Ama tabi azıcık ılıyınca veya iyice soğuyup jöleleşince de harcayabilirsiniz.
*kuymak: Telaffuzunda k harfi yumuşar ve guymak olarak söylenir. Genelde yeni bebek doğduğunda yapılır. Un helvası diyebiliriz, bir gün onu da sınayıp tarifini yayımlamak istiyorum.
Malzemeler 1 karakter
Hazırlanması: