Şurup için, su ve şekeri 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ilave edip 1 taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Mayayı 1 tatlı kaşığı şeker ve ılık su ile ezin. Unu bir kaba eleyin. Bir tutam tuz ilave edip harmanlayın ve ortasını havuz gibi açın.
Mayayı ilave edip un serpilmiş tezgahta kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin. Unun ortasını tekerrür açıp yumurta ve 1 kadeh suyu ilave edin.
Ele yapışmayacak biçimde yumuşak kıvamlı bir hamur elde edenedek yoğurun. Hamuru bir kaba aktarın ve üzerini nemli bezle örtüp yarım saat dinlendirin.
Ayçiçeği yağını tavada kızdırın. Hamurdan 1 avuç alıp baş ve işaret parmakları arasında sıkın. Yağlı bir kaşıkla hamuru alıp tavada kızartın.
Pişen hamurları kevgirle alıp soğuk şurubun içine atın. Şurubu sürükleyene kadar bekletin. Lokmaları servis tabağına alıp bekletmeden servis yapın.
İç kısmını doldurmak için, çikolata sosu tarifini anekdotlarınız arasına ekleyebilirsiniz.
Osmanlı’dan günümüze kadar erişen şerbetli tatlılar sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa; muhallebi, krema ve şerbet ile hazırlanan etimek tatlısına göz atabilirsiniz.