Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,04
  • EURO
    %-0,31
  • ALTIN
    %0,17
  • BIST
    %-0,52
Limon Marmelatı

Limon Marmelatı

Zaman Gazetesi’nin pazar ekinde “Karşı Yemekler” ismi altında Ayşe Önal yazıyor. Ayşe hanım her hafta bir mevzu tanımlıyor ve o mevzu ile alakalı detaylı, onun tarihiyle alakalı tuhaf bilgiler veriyor. Ardından da birkaç tarif veriyor. Ayşe Hanım’ın köşesini her hafta zevkle takip ediyorum. Bu hafta da mevzusu marmelatlardı. Marmelatın tarihçesini anlatan Ayşe hanım dünyada en çok seçim edilen iki marmelatın da tarifini vemişti: Ayva ve Limon marmelatı. Yazı çok güzel gerçekten azıcık alıntı vererek tamamını okumanızı taviye ediyorum:
Marmelat sözcüğü ise Portekizce ayva marmelo kelimesinden türemiştir. Arap mutfağından etkilenen Portekizliler ayva reçelini kendi mutfaklarına almışlardır. Ancak ayva sözcüğünden türeyen marmeladın en şanlı sentezi narenciye ailesinin beraber kaynatılıp pelteleştirildiği portakal, limon, greyfurt ve yeşil limon marmeladıdır.

Hikâyesi de çok güzeldir. 1700 ’lerin sonuna doğru, İspanyol Sevil şehrinden kalkan kargo gemisi fazla kasırgaya tutulup İskoç şehri Dundee limanına sığınır. Gemide bulunan manav James Keiller geminin banal rotasına dönemeyeceğini kavrayınca elinde bulunan ezik acı portakalları satamayacağını anlar ve annesine bir derman bulmasını ister. Annesi ayva yerine ellerindeki ezik acı portakalları kullanarak şekerle kaynatır ve şehre satar. Böylece portakal marmeladı tam Avrupa ’da çok popüler olur ve aileye büyük kâr getirir. Aile ilk fabrikayı 1797 senesinde “Dundee Marmalade” olarak açar ve üç surat yıldır dünyanın en şanlı marmelat üreticisidir.

Tamamı: http://pazar.zaman.com.tr/?bl=10&hn=1039 Şimdiye kadar benim yalnızca bir kere reçel sınamam oldu, marmelatsa hiç sınamadım ama limon marmelatı hemen dikkatimi çekti. Narenciyenin reçellerini beğendiğim için bundan da hoşnut olacağımı öğreniyordum. Marmelatı hem sınamak için hem konutta limon az kaldığı için ben ölçüyü çok eksiltmek zorunda kaldım. Şeker ölçüyü de tarife göre olmadı, yanlış hesapla daha fazla kaçırmışım ama yaptığım marmelattaki limonun ekşi tadı yerindeydi ve bence şahaneydi. Siz şeker ölçüsünü tarife sadık kalarak veya kendi damak tadınıza bakarak ayarlayabilirsiniz. Limon Marmelatı Ayşe Önal’ın tarifi ile Malzemeler:

  • 10 adet limon
  • 4 kadeh şeker
  • 4 kadeh su

Hazırlanması:

  • Limonu yıkayıp, kabuklarını rendeleyin. Çıkan beyaz çeperleri bıçakla arınıp atın. Gövde limonları incecik dilimleyin. Rende ve dilimleri beraber bir kaba alıp, buzdolabında beş-altı saat bekletin.
  • Tencere alın. Suyunu ilave edip evvel orta ateşte sonra kısık ateşte bir saat ortamında kaynatın. Limonlar suyunu sürükleyip iyice yumuşayınca şekeri ilave edin. Kısık ateşte şeker iyice eriyinceye kadar kaynatmaya devam edin. Soğuyunca netlikle kuru olması gereken kavanozlara koyup, ağızlarını sıkıca kapatın ve kaldırın. Afiyet olsun.

Anekdot: Benim limon adetim az olduğundan 1 saat kaynatmama gerek kalmadı. İlk kere marmelat sınadığımdan olsa gerek şekerini katmadan evvel de suyunu sürüklemiş limonların içine azıcıkçık kaynamış su ilave ettim. Bu hadise belki marmelat için doğru bir uygulama değil ama ben o biçimde yaptım bir mesele de olmadı.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Limon Marmelatı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın