Kuymak, Gaziantep’de yeni doğum yapmış lohusa bayanlar için yapılır. Sütü artırdığı söyleniyor. Yeni anne ve bebeği ziyarete gelenlere de ikram edilir. İkram edilen bir diğer şey de her yörede değişik biçimde yapılan lohusa çayı başka bir deyişle bizdeki ismiyle Tarçın.
Kuymak bir cins muhallebi. Ama bildiğimiz muhallebiden bir kaç farkı var. Kuymak gerçeğinde su ile yapılıyor ama bazı şahıslar ben de dahil sütü seçim edebiliyor, daha lezzetli olması için. Diğer bir özelliği ununun evvel kavrulması ve pişip kaplara paylaştırıldıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağ veya sadeyağ* dökülmesi şimdilerde sadeyağ dökeni görmedim ama daha öncekinden sadeyağ seçim edilirmiş. Ve tabi üzerine Antep Fıstığı dökülmesi.
Genelde yeni annenin annesi veya kaynanası evvelden fazla ölçüde unu kavurup hazır bekletir, gelen konuğa hemen suyu veya sütü ilave edilip pişirilir.
Kuymak
Malzemeler: 1 kase
Hazırlanması:
*: Sadeyağ, su ve diğer personellerinden hemen hemen bölerek, yağ nisbeti % 99’a çıkarılmış bir tereyağ çeşididir.Kaynak
Gaziantep’de baklava ve kadayıflar bu yağ ile yapılır.
Geçen yazımda bahsettiğim menekşemi daha büyük bir saksıya diktim, yanına bir dost daha geldi. İşyerindeki çekmecemin üzerine koydum. Sabah fotoğrafına sürükleyecekken aktar olmaya aday çekmecemi de beraber çektim. Çekmecemin içindekiler: Sol üst sıradan başlayarak kuşburnu, yeşilçay,granül kahve, süttozu, papatya+adaçayı,ıhlamur, toz şeker ve arada kalmış meyve çayları. Siyah çayı pek harcamıyorum da.. Nebat çaylarını nebatların kendisinden yapıyorum, ama kuşburnunda henüz galibiyetli olamadım, hoş olmuyor tadı.