Merhaba bugün kurabiye tarifi yapmanın püf noktalarına değinicegiz yazımızda. Ağızda dağılan bir kurabiye olmasını istiyorsanız, içerisine katacağınız margarin veya tereyağının oda ısısında ya da eritilip ılık ayla gelmiş olması gerekiyor. Tereyağı yerine sıvı yağ kullanırsanız, yumuşacık kurabiyelere kavuşursunuz oysa sıvıyağ ile yapılan kurabiyeler, tereyağ ile yapılan kurabiye değin leziz olmayacaktır. O yüzden kurabiye tariflerimizin genelinde tereyağ kullandık. Kurabiyelerin yumuşak olması birazda pişirme ile ilgilidir, cünkü kurabiye uzun vakit kalırsa kuru bir kurabiye olacaktır, o yüzden bahşedilen süreye aktarmak zorundayız. Tam pişirme kıvamı yumuşak olmalı, çıkardıktan sonra soğuması için dinlendirmek zorundayız bu dinlendirme sureçinde kurabiyeler kuruyacaktır.
Kurabiye parken karşilaştığımız sorunlardan bir tanesine de kurabiyelerin çatlamasıdır, bu sorunla karşılaşmamaız için tarifte verilen araç gereç listesine harfiyen uymanız gerekiyor, aksi takdirde kurabiye hamurunun yapısı adamakıllı değişeceği için çatlamalar oluşacaktır.
– Kurabiyelerin içerisine koyacağız, tereyağın oda ısısında olması gerekiyor
– Bahşedilen ölçünün dışında un kullanmayınız.
– Kurabiye hamur yoğururken vucut ısımızdan biraz yumaşayacaktır kendini toparlanması için kurabiye hamurunu mutlaka azıcık (20-30 dakika ) buzdolabında bekletmelisiniz.
– Kurabiyelerinizi yüksek ısıda pişirmeyin.
–Un kurabiyesini yaparken sertleşmesine müsade vermeden fırından çıkarmalısınız. Dinlendikte kıvam alır un kurabiyesi
– Tatlı kurabiyeri yaparken yumurta ve şekerin birbiri ile iyice karıştırmaya özen göstermeliyiz. Örnerğin: Elmalı Kurabiye, Tarçınlı Kurabiye Tarifi
– Kurabiyelerin hamuruna ekleyeceğiniz unu mutlaka elemelisiniz.
– Eğer içine karbonat ya da kabartma tozu kullanacaksanız, üzerine 1 damla limon suyu damlatınız.
– Kurabiye hamuruna eklediğiniz unu ek ettikten daha sonra yoğurma işlemini ellerinizle yapmalısınız.
– Kurabiye hamurunun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
– Eğer kurbiyelerinizi meyveli (kuru meyveli) yapacaksanız, hamurun içine en son ilave etmelisiniz.
– Kurabiye hamuru elinize yapışıyorsa, elinizi soğuk suya tutun sonradan kuralayıp yeniden yoğurmaya devam ediniz.
– Kurabiyelerinizin tepsiye yapışmamasını istiyorsanız, tepsinin tabanına yağlı kağıt sermelisiniz.
– Pişen kurabiyelerin dağılmadan tepsiden olmak istiyorsanız, demin sıcakken alırsanız daha iyi sonuç alırsınız.
– Pişerken yayılan kurabiyer çok sinir bozucu bir görüntüdür, eğer böyle bir bakış ile karşılaşmak istemiyorsanız, kurabiyeleri koyduğunuz fırın tepsisini başta 10-15 dakika serin bir yerde bekletin sonra ısıtılmış fırına sürün.
– Kullanacağınız tepsinin kenarları alçak olması, ısının her yere benzer şekilde yayılmasına niçin olacaktır.
Eğer kurabiyelerin uzun süre dayanmasını istiyorsanız hiç hava alamayacağı bir kavanoza ya da bir kaba koymalısınız. Asla buzdolabında saklamayınız, fazla bekleyen kurabiyeleriniz sertleşmişse bayatlamış demektir. Kurabiye kavanozlarınızı beklettiğiniz yer çok sıcak olmamalı sıcakta bozulmalarına niçin olur, oda sıcaklığı olması yeterlidir. Kurabiyeleri sakladığınız kabın içine 2-3 tane kesme şeker atarsanız, bayatlamasını azıcık daha ertelersiniz. Eğer kurabiyeleriniz bayatladıysa şu şekilde kullanabilirsiniz, pişirdiğiniz muhallebiyi koyduğunuz kaselerin altına koyabilirsiniz. Yeniden bayatlayan kurabiyelerinizin üzerine elinizle su serperek 9-10 dakika düşük ısıdaki fırınlarsanız tazecik olurlar. Kurabiye tariflerimiz için Hamur işleri kategorimize tıklamanız tıklamanız yeterlidir.