Son sınıfta okurken Hatay’lı dostumun annesi gelmişti konutumuza, kazançken de yanında kadayıf ve künefe peyniri getirmişti. Ne kadar iyi etmişti diyorum her usuma geldiğinde, okadar hoş mu olur bir künefe? Olanağınız varsa Hataylı birinden yemenizi öneri ederim, şöyle fırından yeni çıkmış, şerbeti yeni dökülmüş, peynirleri içinde erimiş.. Yazın başında Urfa’ya gittiğimizde sınadık künefeyi ama hiç tadını alamadım. Ve kavradım ki bir künefenin yeneceği zaman fırından yeni çıktığı zamandır. Peynir katılaşmış olursa olmuyor, sonradan ısıtınca da olmuyor.
Bunları neden söylüyorum? İftar telaşesinde künefeyi bütün besinimiz zamanda fırından çıkacak biçimde pişiremedikte ondan, soğudu. Bütün soğumamıştı hakikatinde, hatta şerbetini dökerken, annem, biryandan da künefenin tepsini ocağın üzerinde döndürüyordu ısısın diye. Kalan dilimleri de mikrodalga da ısıttık dün. Ama yok, olmuyor. Fırından yeni çıkmış gibisi olmuyor.
Ham Kadayıf Urfa peyniri künefelik-tuzsuz
Malzemeler
- 750 gr. ham kadayıf
- 1/2 kilogram. künefelik peynir tuzsuz beyaz peynir – Urfa veya Hatay peyniri
- 1 kutu margarin veya tereyağı tereyağı olsa daha iyi olur 1 kutu=250 gr
- Şerbeti için: 4 su kadehi şeker, 2 su kadehi su
- Üzeri için: fıstık, ceviz isteğe göre
Hazırlanması:
- Tereyağının 2 kaşık kadarını parçalayıp geri kalanı eritilir, bir tepsiye alınmış ham kadayıfın üzerine dökülüp harmanlanır bu operasyona kırma sınıyor
- Eritilmemiş tereyağı ile fırın tepsisi yağlanır
- Ham kadayıfın yarısı parça parça ele alınarak tüm tepsiye serpiştirilerek tüm tepsi kaplanır
- Tepsiyi kaplanmış kadayıflar elle bastırılarak teller sıkıştırılır tellerin sıkıştırıldıktan sonraki hali yarım cm. yi geçmeyecek biçimde olması iyi olur
- Üzerine ezilmiş olan peynir yeniden aynı biçimde her tarafa serpilir.
- Peynirin üzerine kalan kadayıf aynı biçimde serpiştirilerek kaplanır
- Tekrar elle bastırılarak sıkıştırılır.
- 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
- Künefe fırından çıkmadan şerbeti hazırlanır: Şeker ve su beraber ocakta kaynatılıp takribî 10 dk kadar kaynatılır, ateşten indirmeden evvel birkaç damla limon suyu ilave edilir. Şerbet ve künefe sıcakken şerbet künefenin üzerine dökülür. Yalvarırsa fıstık veya cevizle süslenerek sıcak sıcak servis yapılır