Konutta Vurma Dondurma Kremasız,Krem Şantisiz,Salepsiz Tarifi Nasıl Yapılır?
Pişireceğimiz tencereye sütü alıp pişirirken, dondurmayı hazırlayacağımız başka bir tencereyede yumurta sarılarını, yalnızca yumurtanın sarısını kullanıyoruz şekeri, unu alarak iyice karşıtırıyoruz.
Kaynayan sütü, yumurtalı karışıma, evvel birer yemek kaşığı kadar ilave ederek fazla ve birden kaynar süt ilave edilirse, yumurta pişeceğinden kesik kesik olur !!!!! bu vaziyet çok ehemmiyetli bir yandan sürekli karıştırıp, bir yandan azar azar süt ilave ediyoruz. Bu vaziyet sütün yarıdan aşırısını katınca kadar devam edip, sonra kalan sütün tamamını yumurtalı karışıma katabilirsiniz
Sütle buluşan karışımı ocağa alıp, yeniden sürekli bu vaziyet çok ehemmiyetli !!!! karışımın başından hiç dağılmadan karıştırarak kepçeyle karıştırıp, arada da kepçeyle muhallebiyi havalandırıyoruz başka bir deyişle kepçeye muhallebiyi alarak tekerrür geri boşaltıyoruz, VURMA DONDURMANIN SIRRIDIR, BU UFACIK AYRINTILARA LÜTFEN DİKKAT EDELİM
Süt kaynama noktasına gelip, bir- iki bıdık kaynamaya yakın, içindeki undan dolayı kıvam alan süt yoğunlaşır bundan kavrayabilirsiniz kaynayacağını ve yalnızca muhallebinin üzerinde göreceğiniz ilk kaynama baloncuğunda ocağı kapatmalısız, fazla kaynarsa bu kez süt kesilir !!!! kaynayınca, vanilyayı katıp ben damla sakızı kullandım soğutma operasyonuna geçiyoruz :
Bu kez başlarda daha sık, sonraları aralıklarla, bundan sonra varsa mikser kulanabilirsiniz, yoksa kaşık, veya kepçeyle karıştırıp, kepçeye sütü alıp tekerrür geri boşaltarak, BU VAZİYET DONDURMAYI VURMA DONDURMA YAPAR !!!! yeniden muhallebiyi havalandırarak, mikserle yaparsanız bu operasyon gerekmez : zati mikserle hem havalanır muhallebi, hem de iyice karışmış olur.
İyice soğuyunca da dondurmamızı dondurucuya alarak, dondurma kenarlarından donmaya başlayınca, kaşıkla kenarlarındaki donan dondurmayı alarak, donmayanla beraber mikserle bir dk. ya yakın çırpıp mikseriniz yoksa kaşıklada iyice karıştırabilirsiniz tekerrür dolaba alarak birkaç defa yineliyoruz bu gidişatı.
Dolabınızı dondurucunuzu soğutma ayarını yükselterek daha kısa zamanda dondurmayı hazırlayabilirsiniz. yarım saat veya kırkbeş dk. da bu operasyonu yinelememiz gerekiyor
Herkesin evinde aynı marka dondurucu olmayacağından !!!!! dondurma erken veya geç kıvam alabilir, yalnızca arada dolaptan alarak kenardan donmaya başlayan dondurmayı, buzlanmasına, izin vermeden, iyice karıştırmalısınız, bu gidişatı bütün dondurma kıvamını alana kadar devam etmeli, dondurma olmaya daha yakınken, kaşıkla karıştırılmalı, mikserin eforu yetmeyebilir, çok yoğun oluyor bu düzeyde.
Bu son düzeye yakın, vanilya yerine limon veya portakal kabuğu rendesi veya çikolatayı rendeleyerek katabilirsiniz.
Donarak istediğimiz kıvamı alan dondurmamız servise hazır. Bu şahane tarifi yaşamıma katan Leman Cılızoğluna sonsuuuuz teşekkürler ederim : iyiki varsınız hoş insan. Sınayanlara afiyet -i şifa olsun.