Konut Üretimi Kaşar Peyniri Tarifi İçin malzemeler
4 kilogram ham süt
1 yemek kaşığı tuz
Yarım su kadehi yoğurt
Yarım su kadehi peynir mayası
Konut Üretimi Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?
Sütü derin bir tencere içine alın ve pastörize olması için kısık ateşte kaynatın.
Başka bir tencereyi alın ve yarısına su doldurun. Kaynayan süt tenceresini ocaktan aldıktan sonra, su dolu tencerenin içine koyun. Soğumasını bekleyin.
Tenceredeki süt ılıklaştığında içinde yoğurdu ilave edin. üzerine peynir mayası ilave ettikten sonra karıştırın.
Karışımın kapağını kapatın ve 1-2 saat mayalanması için bekletin.
Mayalan süt tenceresini tekerrürden ocağa alın ve peynirlerden küçük topaklar oluşturana kadar tel mikserle karıştırın.
Peynir taneleri esnek bir yapıya eriştiğinde, tencerenin kenarından toplayın ve topladığınız peynirleri süzgece koyun.
Süzgeçte bulunan peynirleri tahta kaşık ile sıkıştırın ve pak bir tülbentin üzerine alın.
Tülbenti hafifçe sıkıştırarak fazla suyunu süzün ve peynirlerin üzerini kapatın. 1 gece bu biçimde bekletin.
Ertesi gün kalıplaşan peynirleri rondodan geçirerek küçük parçalar haline getirin.
Bir tencereye ılık su doldurun ve üzerine peynirleri ilave ederek kaynatın.
Su kaynadıkça peynirler erimeye başlayacaktır. Eriyen parçaları tezgahın üzerine alın ve birkaç kere katlayarak biçim verin.
Biçim verme esnasında peynirlere tuz ilave etmeyi unutmayın.
Biçim verdiğiniz peynirleri tekerrür suyun içerisine alarak 1 dakika daha pişirin.
Ardından peynirleri tezgahın üzerine çıkartın ve soğumaya bırakın.
Soğutma operasyonundan sonra peynirleri dolaba kaldırın ve 1 gün dinlendirin. Dinlenmiş peynirleri afiyetle yiyebilirsiniz.
Konut Üretimi Kaşar Peynirinin Püf Noktaları Nelerdir?
Peynir mayası yerine şirden mayası da kullanabilirsiniz.
Tarifte ham ve bütün yağlı süt kullanın. Bu biçimde peynirin tadı daha lezzetli olacaktır.
Kaşar peyniri üretiminde dikkat edilmesi gereken bir öteki nokta, sütü kaynattıktan sonra ısısını olabildiğince süratli bir biçimde düşürmektir.
Hazırladığınız peynirleri streç filmle hava almayacak biçimde kapatarak 1 hafta süresince tüketebilirsiniz.
Eski peynirler için; Kurumuş ya da dağılınmış kaşar peynirlerini ufak karelere ufalayarak bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin. Bu biçimde yumuşayacak olan peynirlerinizi özellikle yemeklerde kullanabilirsiniz.
1 Dilim Kaşar Peyniri Kaç Kalori?
Orta ebatlarda kesilmiş bir dilim kaşar peyniri, takribî 85 kaloridir. Protein ve yağ bedeli yüksek bir yiyecektir.