Sütü derin bir tencere içerisine alın ve orta ateşte kaynatın.
Sütün üzerinde köpükler oluşmaya başladığında tahta kaşık ile sütü karıştırın ve havalanmasını sağlayın.
Süt kaynama noktasına geldiğinde kısık ateşe alın ve 10 dakika daha pişirin.
Cam veya seramik bir kabı masa örtüsünün ortasına alın. Kaynayan sütü kabın içerisine dökün ve ılıması için bilave edin.
Sütün uygun sıcaklığına gelip gelmediğini kavramak için, serçe parmağınızın ucunu süte batırın ve içinizden 10’a kadar sayın. Parmağınız bu vakit boyunca sıcaklığa dayanabiliyorsa, süt uygun sıcaklığa gelmiş demektir.
Küçük bir kase içine bir ölçü ılık süt alın. Sütün üzerine 2 yemek kaşığı yoğurdu ilave edin ve tahta kaşık ile karıştırın. Ardından bu karışımı ılınan süte ilave ederek karıştırın.
Sütlü karışımı koyduğunuz kabı pak bir tülbent ile örtün. Sütün mayalanması için örtü ile alt ve üst kısımlarını örtün.
Takribî 6 saat sonra mayalanan sütün üzerini açın ve tencereyi buzdolabına koyun.
Kıvamın yakalaması için hazırladığınız yoğurdu 1 gece dinlendirin.
Hazırladığınız yoğurdu, konut imali iskender ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yoğurdun kıvamının yakalaması için bütün yağlı süt kullanın.
Sütün iyi kaynaması yoğurt imalinde dikkat edilmesi gereken en ehemmiyetli noktalardan bkocamandır. Süt kaynamaya başladığında ateş seviyesi düşürülmeli ve tencerenin başında bilave edilmelidir. Aksi takdirde süt taşarsa, kıvamı bozulacaktır.
Karıştırma harekâtını her zaman tahta kaşık ile yapın. Metal eşyalar ısıyı ilettiği için sütün süratli soğumasına neden olur.
Sütü kaynattıktan sonra değişik bir kap içerisinde mayalayın. Mayalama operasyonunda kap değiştirilmezse, yoğurt ekşiyebilir.
Kış aylarında yoğurt kabını daha sıkı ve kalın, yaz aylarında ise daha ince bezlerle sarın.
Yoğurt imalinde kullanacağınız mayayı derin dondurucuda saklayın.
Yoğurt imalinde konut imali yoğurt mayası kullanmaya özen gösterin.
Hazırladığınız yoğurdu buzdolabına kaldırırken çok fazla sallamayın. Servis edeceğiniz zaman üst kısımlardan alın.
1 Porsiyon Konut İmali Yoğurt Kaç Kalori?
Bir yemek kaşığı yoğurt 15, bir kase yoğurt ise takribî 130 kaloridir. Protein, kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan konut yoğurdunu, perhiz listelerine ara öğün olarak ekleyebilirsiniz.