İlk olarak sütü derin bir tencereye alın ve kısık ateşte kaynatın.
Süt kaynamaya başladıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve varsa termometre ile derecesini ölçün. Sütün sıcaklığı 36-37 dereceye gelinceye kadar bekleyin.
Sütün içerisine peynir mayasını ilave edin ve tahta kaşık ile karıştırın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve pak bir bez ile çevresini sarın.
Sütün mayalanması için takribî 1 buçuk saat oda sıcaklığında bekletin.
Ardından mayasını hakimiyet etmek için serçe parmağınızı süte daldırın. Yoğurttan daha yoğun bir kıvamı varsa, mayalama harekâtı olmuş demektir.
Bıçağın ucu ile hafifçe kare biçiminde çizikler atın ve 1 saat bekletin.
Daha sonra pak bir tülbent alın ve bir yere asın. Tülbentin altına kap koyduktan sonra, içine peynirleri ilave edin ve fazla suyun süzülmesi için 3-4 saat daha bekletin.
Dinlenmiş peynirleri tezgahın üzerine alın ve hafifçe yoğurun. Peynirleri iki adet ağır kapların arasına alın ve tekerrür 3-4 saat bekletin.
Başka bir kabın içerisine tuz ve suyu salamura edin. Hazırladığınız peynirleri kocaman parçalara ayrıldıktan sonra sulu karışımın içerisine ilave edin.
Kabın kapağını kapattıktan sonra buzdolabına alın ve 2-3 bekletin. Bekleme harekâtının ardından peynirleri salamura suyundan çıkartarak servis edebilirsiniz.
Beyaz peynir ile hazırlayabileceğiniz peynirli tarifler sayfamıza göz atmayı unutmayın. Afiyet olsun.
Evde Beyaz Peynir Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
İlk safhada sütün sıcaklığını ölçerken termometreniz yoksa, bir parmağınızı süte daldırın ve 10’a kadar sayın. Şayet parmağınız yanmıyorsa, sütün sıcaklığı olması gerektiği gibidir.
Peynir imalinde dikkat edilmesi gereken en ehemmiyetli nokta bekletme harekâtlarıdır. Bu sebeple tarife bağlı kalmaya itina gösterin.
Peynirin suyunu tülbent ile süzdükten sonra, süzdüğünüz suyu çorba tariflerinde kullanmak için saklayabilirsiniz.
1 Dilim Konut İmali Beyaz Peynir Kaç Kalori?
Bir dilim beyaz peynir, takribî 95 kaloridir. Beyaz peynir protein, potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir gıdadır. Bu sebeple perhiz listelerinde de yer verilebilir.