Bugün sizlere özellikle sıhhat açısından oldukça ehemmiyetli bir tercih olduğunu düşündüğüm Konut Ekmeği Tarifi uygulayacağım. Fakat sizler için hem normal bir ekmek tarifi hem de buğday unlu ekmek tarifini ayrı ayrı hazırladım. Buğday unlu ekmek tarifini hazırlamamın nedeni son senelerde uzmanlar tarafından hem sıhhatli hem de beyaz una göre çok daha hasarsız olmasıdır.
Sizin seçiminiz, şeker hastaları ve daha bir çok hastalıklar için önerilen bütün buğday ekmeği mi? Yoksa normal beyaz unla yapılan Konut Ekmeği Tarifi mi? Secim ve uygulama size kalmış basit gelsin hanımlar?
500 gram yarım kilo bütün buğday unu
500 gram Ilık su 2 su kadehi
Maya yaş yarım koli
Tuz iki tatlı kaşığı
Üstü için:
50 gram su yarım çay kadehi
20 gram zeytinyağı 1 çorba kaşığı
Derin bir kabın içine un ilave edip üstüne tuz atıyor ve harmanlıyoruz. Hazırladığımız unun ortasını normal bir biçimde havuz yapıp, bütün ortasına mayayı ilave ediyoruz. Şimdi kadınlar hamurun kıvamına göre yavaş yavaş ılık su dökerek hamuru kıvama getiriyoruz ve dinlenmeye vazgeçiyoruz. takribî 40 dakika üstüne havlu örterek
Hamur mayanlandı hanımlar şimdi hamurdan bezeler alıp yuvarlayıp, uzu şekler vererek hazırlıyor ve yağladığımız fırın tepsimizin içine alarak Hamur bitene kadar tüm harcı bu biçimde hazırlıyoruz. Takribî otuz dakika dinlenen tepsimizde ki biçimli hamuru otuz dakika dan sonra üstüne su ve zeytinyağı karışımını fırça yarımı ile ekmeğin üst kısmına sürüyoruz.
Son safhada üzerine küçük çizikler attığımız ekmekleri 220 derecede ki fırında kırk beş dakika kadar pişiriyoruz. Dilimlediğiniz sıcacık ekmeğinizi sıhhatli ve afiyetle harcayabilirsiniz afiyet olsun.
Başka Bir Tarif
MALZEMELER
1 kilogram. 8-9 kadeh un.
1/2 kadeh açma hisseyi un.
50 gr. 2 yemek kaşığı tepeleme yaş maya.
1/2 kadeh ılık su.
1 yemek kaşığı silme tuz.
1 yemek kaşığı tepeleme tozşeker.
1 yemek kaşığı nebatsal sıvıyağ.
Konut Ekmeği Tarifi
1 — 1 kilo unu hamur tahtasına eleyin. Ortasını genişçe açın. Unun ortasında mayayı bir kadeh ılık su katarak ezin. Biraz un karıştırarak yumuşakça bir hamur yapın; üzerini kalan unla kapatın.
3 — 5-10 dakika sonra un bölüp çatlamaya başlayınca ortasını açın. Tuz, şeker serpin; yağ koyun, kalan ılık suyu katarak hamuru yoğurun.
4 — Dibi unlanmış bir kaba alın ve üzerini örtün. İki misli kabarana kadar mayalanmasını bekleyin. Tekerrür hamur tahtasına alıp bir iki defa yoğurun.
5 — Yuvarlak ekmekler yapın ve yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Tekerrür mayalandırın. Mutfak makasıyla ekmeklerin üzerini çaprazlama kesin;
6 — Evvel agresif fırında 5-6 dakika pi¬şirin, sonra ısıyı basmakalıpa getirin, 25 dakika daha pişmesini sağlayın.