Aşurelik vurma buğdayımızı kaynar su ile akşamdan ısıtıyoruz.
Sonra vurma, fasulye ve nohutu sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alalım.
Bir elmanın üzerine karanfilleri daldırıp aşurenin içine atın.
Üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su ilave edin kaynamaya başladıktan sonra üzerindeki köpükleri alalım ve ağzını kapatın.
En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin buğdayın iyice açılması gerekli. Yoksa suyu özlü olmaz.
Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 dakika kadar kaynatın. Bu sayede lekeli suyunu verecek ve aşureyi koyu bir renge dönüştürmeyecek.
Bundan sonraki evrede aşure sık sık karıştırılacak. Aksi halde hemencecik dip yakalayacaktır.
Üzümleri tencereye, portakal kabuklarıyla birlikte ilave edip, beş dakika daha pişirin.
Şimdi ufak doğradığınız ayva, incir ve kayısıyı ilave edin.
Kalan tüm malzemeleri de ilave edin. Şekeri azar azar katın. Ölçüyü damak tadınıza göre ayarlayın. 5 dakikada bu biçimde kaynadıktan sonra altını kapatın.
İster sıcak ister soğuk, dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın. Üzerine de süslemek için nar-ceviz-fındık ve tarçın dökebilirsiniz.