Anadolunun ve Karadeniz mutfağının bağrından çıkan Kete tarifi ile sizlerleyiz. Kete yapılan yöreye göre değişiklikler gösteririr. Kete Kars ’ta günlük hayatta ehemmiyetli yer yakalayan hamur işlerinden biridir. Ketenin bu şehirden diğer şehir ve yöre mutfaklarına geçtiği söylenir. Yörelere göre farklılık gösterdiğinine değinmiştik, misalin Erzurum ’da değişik olarak şeker, ceviz, peynir katarak zenginleştirmişler tarifi. Bazı yörelerde içi boş ve daha sert yapılıyor. Bu üretimi basit, lezzeti çok hoş olan hamur işini sizde çok beğeneksiniz. Bugün tarifini vereceğimiz kete normal bir tariftir.
Yemek tarifleri sitemizden menü tekliflerimize gelecek olursak, soğukların iyice bastırdığı bu günlerde sıcacık bir çorba çok hoş gider. Nefis ve pratik bir tarif için, yalnızca çorba tarifleri kategorimize tıklamanız yeterli. Kısır Tarifi davetlileriniz için çok ideal bir tarif olabilir. Elinizin altındaki malzemelerle tatlı yapmak istiyorsanız tatlı tarifleri kategorine tıklamanız yeterli, kesinlikle size uyan bir tarif bulacaksınızdır. Misalin Trileçe Tarifi sizin için tertemiz bir tat olabilir.
• 1 su kadehi süt
• 1 su kadehi su
• 1 su kadehi tereyağı ve akışkan yağ karışımı
• Aldığı kadar un
• 20 gr yaş hamur mayası
• 1 tatlı kaşığı tuz
Ketenin içi:
• 3 kaşık un
• 1 su kadehi sıvıyağ
1- Bir kapta ılık sütle maya eritilir. Tuz, ılık su ve azıcık da un ilave edilip çırpılır. Mayalandırılır. Mayası gelince yeterince un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Üzeri örtülüp tekerrür mayalanmaya vazgeçilir.
2- Hamur 8 denk parçaya dağılınır. Her parça oklava ile büyükçe açılıp tereyağıyla yağlanır.
3- 4 yufka üst üste konup araları yağlanır. Yufkalar 4 ’e parçalanıp her parçaya kavrulmuş undan konarak 4 tarafından dikkatlice kapatılıp yuvarlak hale getirilir. Elle hafifçe bastırılarak pide biçimine getirilip yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
4- Bir tepsiye 4 tane pide yapılıp yerleştirilir. Ketemiz yarım saat mayalandırılıp üzerine bol yumurta sarısı sürülüp, kızgm fırına verilir. Geri kalan 4 pide de aynı biçimde yapılıp tepsiye dizilir ve pişirilir.