Kesme Dondurma Buzlanma Yok Tarifi İçin Malzemeler
1 litre süt
1 tatlı kaşığı salep orijinal
4/3 su kadehi şeker
Kesme Dondurma Buzlanma Yok Tarifi Nasıl Yapılır?
Tarife gelecek olursak; 1 litre sütü takribî yarı yarıya inene kadar kaynattım.
Toplam kullandığım şeker ölçüyü 4/3 su kadehi oldu. Şekerin yarısını, bir kasede 1 dolu tatlı kaşığı salep ile iyice karıştırdım.
Kaynayan sütün suyunun tamamen buğulaştığından emin olduğumda karışımı azar azar ilave ederek kesintisiz çırptım. Hemen hafiften kıvam aldığını göreceksiniz.
Kesintisiz karıştırarak bu biçimde de takribî 20 dakika daha kaynattım.
Geri kalan şekeri de ilave edip ocaktan aldım. Derin bir sırça kaseye karışımı süzdüm. Ara ara karıştırarak soğumasını sağladım.
Soğuduktan sonra üzerini örterek dondurucuya kaldırdım. Her 1 saatte bir çıkarıp kenarlardan içe doğru tahta bir kaşıkla karıştırdım.
Bu operasyonu toplam 3 defa yineleyip en sonunda uygun büyüklükte bir kaba transfer edip tamamen donana kadar dondurucuda beklettim.
Çıkarıp dilimler halinde servis ettim. Dilerseniz de birkaç dakika bekletip, dondurma kaşığıyla top top servis edebilirsiniz. Umarım siz de sınar ve seversiniz.
Gelelim tarifin püf noktalarına. Genellikle dondurma üretiminde makine kullanmadığımız için buzlanma ile karşılaşırız. Bunun nedeni sütün içerisinde bulunan su. Sütü takribî 35-40 dakika kısık ateşte çok iyi kaynattığınızda, suyun buğulaşıp hacminin eksildiğini görebilirsiniz.
En büyük püf noktası da bu kısım diyebilirim. Sakız kıvamını verecek olansa tamamen orijinal salep. Kullanacağınız 1 dolu tatlı kaşığı salep, dondurmanızın uzayan bir yapıda olmasını sağlayacak.
Son olarak da, kullanılan sütün cinsi ve niteliği diyebilirim. Bulabilirseniz manda veya keçi sütü, şayet bulamazsanız da bütün yağlı nitelikli bir inek sütü kullanmanızda fayda var.