Ayvaların kabuklarını soyun. İkiye dağılıp çekirdeklerini çıkarın. Kararmaması için limonlu suda bekletin.
Elmaların kabuklarını atayıp rendeleyin. Rendelenmiş elmalara yarım su kadehi tozşeker ilave edip karıştırın.
Ayvaların suyunu süzüp bir fırın tepsisine yan yana dizin. Elmalı iç malzemeyi ayvaların ortalarına paylaştırın. Karanfilleri üzerine ilave edin.
Bir su kadehi toz şekeri ayvaların üzerine serpiştirin. Lohusa şekerini bir su kadehi suda eritin. Tepsiye ilave edip kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin.
Ayvaların kızarması için evvelden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 10-15 dakika daha pişirin. Kaymağı ayvaların üzerine paylaştırın. Cevizle süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Yılbaşı ve bayramlarda sık sık harcanan banal ayva tatlısına buradan erişebilirsiniz.