Katmer / Gaziantep Tarifi İçin malzemeler
Hamuru için
- 100 g Bizim Yağ
- 200 ml su
- 2~3 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
Açmak için
Arası için
- 250 gr kaymak
- 10 yemek kaşığı toz şeker
- 10 yemek kaşığı toz Antep Fıstığı
Üzeri için
Katmer / Gaziantep Nasıl Yapılır?
- Su ve tuzu geniş bir kaba alarak tuz tamamen eriyinceye kadar elinizle karıştırın.
- Üzerine unu azar azar ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
- Hamuru sekiz denk bezeye ayırıp üzerini nemli bir bezle örtün ve bir gnam dinlendirin. Ertesi gnam, dinlenen bezeleri üzerlerine nişasta serperek incecik olacak biçimde açın.
- Her bkocamanın üzerine erittiğiniz 100 g Bizim Yağ ’dan sürün. Üzerine kaymak parçaları ile bir kasede karıştırdığınız toz şeker ve Antep fıstığından serpip yufkayı kare biçiminde katlayın.
- Yapışmaz tavayı ısıtıp katmerlerin her iki suratını kızartın. Şık bir sunum elde etmek için kaymak ve antep fıstığı serpiştirin.
- Dilerseniz hazırladığınız katmeri, konut üretimi kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Katmer Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Katmer hamuru, kadife bir kıvam elde edinceye kadar yoğrulmalıdır.
- Hamuru açarken merdane kullanın. Bu sayede yırtıklar oluşmadan daha ince bir hale getirebilirsiniz.
- Sac yerine yapışmaz tava da kullanılabilir. Bu vaziyette ocağı orta ateşe getirebilirsiniz.
- Hazırladığınız katmerler çoğalırsa, streç ile örtüp difrizde saklayabilirsiniz.
1 Porsiyon Katmer Kaç Kaloridir?
Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon katmer, takribî 255 kaloridir. Şeker kıymeti yüksek olduğu için diyabet hastalarının ve kilo hakimiyetinde olanların minik porsiyonlar harcaması nasihat edilir.
Adını dünyaya duyuran yöresel yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Bursa’nın en beğenilen lezzetlerinden bkocaman olan kemalpaşa tatlısına göz atabilirsiniz.