Karamelli Ve Çikolata Soslu Tart Pasta Tarifi İçin Malzemeler
4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 dolu yemek kaşığı kakao
1.5 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
1 limon kabuğu rendesi
2.5 3 bardak un
1 su bardağı şeker
1 paket (200 ml) krema
1 yemek kaşığı tereyağı
2.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
100 gram bitter çikolata (Ben pul çikolata kullandım)
1 yemek kaşığı tereyağı
Karamelli Ve Çikolata Soslu Tart Pasta Tarifi Yapılışı
Öncelikle keki yapıyoruz kek için yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra yağı, sütü ve limon kabuğunu ekleyip azcık daha çırpıyoruz.
Kuruların da hepsini (Unu kontrollü şekilde) eleyerek ekliyoruz ve topak kalmayana kadar karıştırıyoruz.
Yağladığımız tart kalıbına harcı döküp önceden ısıttığımız 180 derce alt üst ayar fanlı fırına koyarak 40 dakika pişiriyoruz.
Kontrollü olarak pişirelim ve ilk 25 dakika kapağı kesinlikle açmayalım. Pişen keki soğumaya bırakalım.
Karamel yapıyoruz şekeri uygun bir tencere yada tavaya aldıktan sonra orta kısık arası bir ateş ayarında iyice eritiyoruz.
Buradaki püf nokta şeker alttan erimeye başladıktan sonra sadece bir kere karıştırın sonra yine erimeye bırakın sonra bir kere daha karıştırın.
Pürüzsüz bir hal alınca ocağı en kısığa alıp tereyağını ekliyoruz tereyağı eriyip birleşince de kremayı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Sanki olmamış gibi duracak ama karıştırın karıştırınca kıvam alacaktır.
Karamel olunca altını kapatıp soğumaya bırakın 15 dakika soğuması yeterli bizim için. Soğudukça kıvam alacaktır merak etmeyin.
Çikolata sosunun yapımı için vanilya çikolata ve tereyağı hariç bütün malzemeleri tencereye ekleyip koyulaşana kadar pişiriyoruz.
Çikolata sosunu kek ve karamel hazır olunca yapalım ki hepsi bir arada soğusun. Pişirdikten sonra altını kapatalım ve içerisine çikolatayı vanilyayı ve tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştıralım ve bunuda soğumaya bırakalım.
Birleştirme için keki uygun bir tabağa ters çevirelim ve karamel sosunu dökelim. Karamelin yüzeyi kabuk tutana kadar bekleyelim yani 5 ila 10 dakika arası sğuyunca çikolata sosunu da ekleyelim.
Dilediğimiz gibi süsleyelim. Ben yarım bardak şekeri ettim ve yağlı kağıt üzerinde şekillendirip dondurdum. Afiyet olsun