250 gram irmik
250 gram sıcak süt (1 su bardağı )
1 adet yumurta
1 dere bardağı toz şeker
Yarım nehir bardağı akıcı yağ
Yeteri kadar un
İç harcı için
2 su bardağı ceviz
2 limon kabuğu rendesi
Kızartmak için
Değişken yağ
Şerbeti için
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon
tatlınıza şerbeti hazırlamakla başlayın. Tencerenin içine şekeri ve suyu koyun arkasında kaynamak üzere ocağa koyun. Şerbet kaynamaya başlayınca limonu içine sıkın ve 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Geniş bir karıştırma kabının içine irmiği koyun. Üstüne sıcak sütü ekleyin ağzını kapatın ve demlenmesi için kenara kaldırın.
10 dakika sonra kapağını açın ve elinizi yakamayacak ılıklığa gelince yumurtayı ekleyin ve karıştırın. Gerisinde akışkan yağ, şeker ve unu ekleyip her tarafta karıştırın.
10 dakika boyunca kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurun Yoğrulmuş hamuru ikiye bölün. Mutfak tezgâhını ve hamurları unlayın. Birinci hamuru merdane ile fidan gibi açın.
Açtığınız hamurun üzerine ceviz parçaları ve limon kabuğu rendesi serpin ve ince bir oklavayı hamurun başına koyup oklava içerde kalacak şekilde hamuru sarın. Ardındaki bitiş yerini elinizle ıslayıp hamurun yapışmasını sağlayın.
Bitiş yeri alta gelecek şekilde tezgâha koyun ve oklavayı yavaşça içinden çekip çıkarın. Hamurun üzerinden hafifçe bastırıp iç malzemesinin iyice yapışmasını sağlayın. Bir veya iki parmak eninde keserek rulo hamur parçaları elde edin.
Öteki ikinci hamuru da aynı şekilde yapın ve keserek dilimleyin. Kızartma tenceresine bol değişken yağ koyup kızdırın.
Dilimli hamurları atıp tamamen kızartın ve birincil öncelikle hazırlamış olduğunuz ve soğumuş olan şerbetin içine kızarmış hamurları atın.
Hamurların kırılmasını engelleyerek dikkatlice birkaç kez şerbetin içinde karıştırın ve şerbetini ayrıntılarıyla çekince kevgirle alıp servis tabalarına koyun.
Sıhhat olsun…